Процесор Intel срещу AMD Ryzen, кой е по-добър?

Търсите най-добрия процесор за компютърните игри и объркани между AMD и Intel? По-добре първо вижте следния преглед на ApkVenue, банда!

В момента има много хора, които обичат да играят игри, както на конзолни платформи, така и на компютри. Конзолите са доста популярни поради тяхната практичност. Просто включете, можете веднага да играете .

За разлика от компютъра, вие трябва да сглобявате един по един. Изборът на компоненти не е лесно. Въпреки че вече има уебсайт за изграждане на компютър и приложение за Android за симулиране на сглобяване на компютър, това все още е караница.

Когато избирате процесор , трябва да се объркате с избора на най-добрата марка процесор, която отговаря на вашите нужди. Между Intel срещу AMD процесори Ryzen , което е по-добре, а?

Процесор Intel срещу AMD, кое си струва да купите повече?

Всъщност на пазара има доста марки процесори, банда. Днес обаче само 2 марки са в състояние да доминират на пазара на процесори, а именно Intel Core и AMD Ryzen .

Intel Core има дълга история и по-добра репутация от AMD. Процесорите Intel Core предлагат висококачествена технология с първокласно качество .

Междувременно AMD в миналото е бил алтернативен избор за хората, които са създавали компютри, но с минимален бюджет. Въпреки че беше евтин, AMD в миналото също не беше много зле, банда.

През 2013 г. господството на Intel Core беше неудържимо от AMD. AMD има опасност да загуби пари и да излезе от бизнес поради неразвитата си иновация.

Нещата обаче се промениха през 2017 г., когато AMD представи новия си процесор, Ryzen Series .

Всички веднага бяха издухани от изпълнението, както и от ниската цена.

Как така, да, AMD Ryzen има производителност, която не отстъпва на процесорите на Intel, но е на доста наклонена цена? Хайде, вижте сравнението AMD срещу Intel по-долу!

1. AMD срещу Intel: Тактова честота

В миналото, по време на първоначалното си издание, архитектурата на процесора AMD Ryzen позволяваше на процесора да има по- висока тактова честота от процесорите Intel Core на Intel.

Настоящите условия обаче са различни, тъй като и двамата имат приблизително еднаква тактова честота и имат еднакъв потенциал при овърклок .

Тактовата честота всъщност също не може да се използва за точно измерване на производителността на процесора, банда. Всъщност понякога тактовата честота може да ви подведе .

Ако обърнете внимание, понастоящем никой игрален процесор няма тактова честота под 3 GHz . Понастоящем средният процесор има средно 3 - 4 GHz .

2. AMD срещу Intel: Овърклок

Овърклокът е процесът, който кара процесора да работи с по-висока скорост от изискванията на производителя.

Процесорите AMD Ryzen имат предимството, че всички процесори могат да бъдат овърклокнати , стига използваната дънна платка да поддържа това.

Междувременно не всички процесори на Intel могат да бъдат овърклокнати , банда. Овърклокват могат само процесори с край „K“ . Това е една от отрицателните точки на Intel.

Въпреки това овърклокваният процесор на Intel ще има по-добра производителност и потенциал от овърклоквания AMD процесор .

Всъщност дънните платки, които поддържат овърклок за процесорите на Intel, наистина са по-скъпи. Ако сте султан, Джака предлага да използвате Intel, банда.

3. AMD срещу Intel: Брой ядра

Една от точките за продажба на AMD Ryzen е, че има повече ядра от ядрата на процесорите Intel Core.

Преди да бъде пуснат Ryzen, Intel често разчиташе на Hyper-Threading , техника, която позволява на процесора да изпълнява множество нишки или инструкции едновременно, като по този начин увеличава производителността и реакцията на системата.

AMD Ryzen има различни ядра / нишки , като се започне от 4/4 в серията Ryzen 3 , 6/12 в серията Ryzen 5 и 8/16 в серията Ryzen 7 .

Колкото по-голям е броят на нишките , толкова по-висока е производителността на процесора по отношение на многозадачност.

Междувременно Intel Core i3 има само 4 ядра, Core i5 има 6 ядра, а Core i7 има 8 ядра.

Така че, може да се каже, че сравнението на Ryzen срещу Intel по отношение на ядра, AMD Ryzen печели над Intel Core , банда.

4. AMD срещу Intel: Производителност

AMD Ryzen има по-добри възможности за многозадачност с голям брой ядра, но Intel има по-добра едноядрена производителност .

Може би ще се чудите кой процесор има по-добра производителност при игра на игри, Intel Core или AMD Ryzen.

За да отговоря на това, всъщност е малко трудно, банда. В миналото никоя игра не изискваше много ядра, за да работи.

Въпреки това, днешните игри, особено тези с голям свят , изискват много ядра, за да могат играта да работи гладко.

Въпреки това, когато играете игри, не вашият процесор работи усилено, а графичният процесор (графичен процесор) или широко известен като VGA карта.

5. AMD срещу Intel: Съвместимост

Процесорите на Intel изискват дънна платка с тип сокет LGA, за да използват процесора. Проблемът е, че не всички видове LGA поддържат типовете процесори Intel.

Например процесорът i7 6700k изисква дънна платка с гнездо LGA 1151 . Извън гнездото процесорът не може да се използва, тъй като не е съвместим.

За разлика от AMD, който използва гнездо тип AM . В момента най-новият сокет на Ryzen има серията AM4 . Готиното е, че всички процесори на AMD могат да използват този сокет, банда.

Старите процесори Ryzen могат да използват нови дънни платки за гнезда, както и по-новите процесори Ryzen, способни да използват дънни платки със стари гнезда.

Заключение

От горните сравнения можем да видим, че AMD Ryzen превъзхожда Intel Core, макар и не във всички аспекти на сравнението.

За тези от вас, които използват компютър само за да играят игри, изглежда подходящо да използват процесор AMD Ryzen поради по-ниската си цена и печеливша производителност в средата.

Ако обаче имате много пари и искате да изградите компютър от висок клас, можете да изберете да използвате процесор Intel Core поради неговата превъзходна производителност в класа от висок клас.

Всичко отново се връща към теб, банда. Има цена, има качество .

Така статията на Jaka относно сравнението между процесорите Ryzen и Intel Core. И така, кой ще изберете, банда?

Напишете отговора си в колоната за коментари, да!

Прочетете също статии за Gadgets или други интересни статии от Prameswara Padmanaba