това е разликата mp3, mp4 и m4a: кой е най-добрият?

Ако често слушате музика, било то чрез вашия Android смартфон или компютър, трябва да сте чували mp3, mp4 и m4a

Ако често слушате музика или чрез смартфон с Android, или чрез компютърно устройство, или чрез услуга за стрийминг, разбира се, ще бъдете много запознати с форматите на музикални файлове MP3 , MP4 и M4A . Тези три формата на музикални файлове се използват и до днес в аудио и видео файлове.

И така, въпросът е какво точно представляват MP3, MP4 и M4A файлове и какви са разликите между трите файла? Кой файлов формат можем да наречем най-добрият файлов формат за аудио файлове? И така, за да отговоря на въпроса ви, ето кратко обяснение на трите файлови формата и техните разлики.

  • 5 причини хората предпочитат стрийминг на музика онлайн. Ти също?
  • 15 най-добри приложения за Android за изтегляне на MP3 песни и музика
  • Как да скриете вашите тайни файлове в MP3 файлове

Разлика от 3 аудио файлови формата на джаджи

1. MP3 файлов формат

Снимка: de.mp3doctor.com

MP3 или всъщност наречен MPEG-1 или MPEG-2 Audio Layer III , е формат на аудио файл, който използва техники за компресиране със загуби , за да го кодира, за да намали размера на суровия аудио файл . Преди няколко години този MP3 беше много широко използван, тъй като успя да намали размера на суровия аудио файл с до 95% . Самият този файлов формат е създаден за първи път от експертната група за движещи се снимки (MPEG) .

2. MP4 и M4A файлови формати

Снимка: inconizer.net

MP4 или MPEG-4 Част 14 е файлов формат, който обикновено се използва за аудио и видео файлови формати . Освен това може да се използва и за запазване на субтитри и дори изображения. Подобно на MP3, MP4 също използва техники за компресиране със загуби и сега се превърна в заместващ формат за MP3, тъй като по отношение на качеството MP4 се счита за много по-добър от своя предшественик.

Снимка: icons101.com

Тогава какво ще кажете за M4A? Самият M4A всъщност е същият файлов формат като MP4, с изключение на това, че този формат е по-специално за използване във файлове, които съдържат само аудио и без видео. Самият файлов формат M4A стана популярен, когато Apple започна да го използва в услугата iTunes .

Apple Inc Приложения за видео и аудио ИЗТЕГЛЯНЕ

3. Различия във формата на MP3 и MP4 / M4A

Снимка: macxdvd.com

Разликата между MP3 и MP4 / M4A се крие в тяхната функция. MP3 се използва за съхраняване на кода на самия аудио файл , докато MP4 / M4A функционира като контейнер, който съхранява данни от аудио или видео файлове . В допълнение, както беше обяснено по-горе, MP4 / M4A има свои собствени предимства по отношение на съхраняване на видеоклипове и дори изображения и разбира се качеството на звука на самия MP4 / M4A е много по-добро от MP3.

MP3 обаче има и свои собствени предимства по отношение на баланса между качеството на звука и размера на самия аудио файл . В допълнение, почти всички видове аудио плейъри, вариращи от старата школа до модерните, със сигурност поддържат този MP3 формат.

Така че всичко зависи от вас, дали предпочитате по-добро качество на звука с по-голям размер на файла или жертвате малко качество на звука, за да получите аудио файл, който е приятелски настроен към паметта ви за съхранение.

Това е обобщение на MP3, MP4 и M4A файлове . Дано полезно и да се насладите на музиката. Не забравяйте да оставите следи в колоната за коментари и да споделите с приятели.