как да поправя лоши сектори на твърдия диск в Windows

Как да поправите твърд диск с лош сектор може да се направи с лесни стъпки. Вижте обяснението тук, за да можете да направите лош ремонт на сектора!

За тези от вас, които ежедневно използват компютър или лаптоп, за да поддържат учебни и работни задачи, със сигурност вече сте запознати с твърдите дискове . Този компонент е много важен, тъй като функционира като зона за съхранение на данни.

Въпреки че се предлага с много голям капацитет за съхранение, вие също трябва да форматирате твърдия диск, за да изтриете остатъчните данни от софтуера, така че да не е бавен.

Друг проблем, който може да изпитате с вашия твърд диск, са лошите сектори, които могат да доведат до загуба на данни на твърдия диск.

Следователно трябва да знаете как да поправите твърд диск с лош сектор, за да не изпадате в паника, когато това се случи с вашето устройство.

Как лесно да поправите твърдия диск с лош сектор

Лош сектор е термин, когато на твърдия диск има един сектор, който е повреден под формата на отговор за четене (четене) или запис (писане) команди от компютъра.

Лошите сектори могат да бъдат причинени от физически щети, известни още като твърди лоши сектори . Това обикновено се случва, защото главата на твърдия диск докосва плочата и поврежда няколко сектора. Той може да бъде причинен и от прах, който е влязъл или е изпуснат твърдият диск. За съжаление твърдите лоши сектори не могат да бъдат ремонтирани .

От друга страна, лошите сектори могат да бъдат причинени и от софтуер, който има грешка в операционната система. Това е известно като мек лош сектор и може да бъде поправено чрез форматиране на ниско ниво или с помощта на програмата Windows Disk Check.

За да извършите ремонт на лош сектор , първо трябва да определите колко силно е повреден твърдият диск на вашето устройство. За да разберете, вижте по-долу как да проверите броя на лошите сектори на твърдия диск .

Проверка на броя на лошите сектори на твърдия диск

Ако можете да проверите твърдия си диск и да получите информация за лошите сектори, които има, тогава вашето устройство изпитва меки лоши сектори . От друга страна, ако не можете да извършите проверката, твърдият диск изпитва твърди лоши сектори .

Междувременно, за да се знае със сигурност броя на лошите сектори, има нужда от приложение. В това обяснение ApkVenue използва EaseUS Partition Master Free Edition, което може да се използва за различни версии на операционната система Windows, като Windows 7, 8 и 10.

Ето как да поправите твърд диск с лош сектор с EaseUS , особено за тези от вас, които не са запознати с това приложение.

1. Изтеглете безплатно издание EaseUS Partition Master

 • Първото нещо, което трябва да направите, е да изтеглите приложението чрез връзката //www.easeus.com/partition-manager/epm-free.html . Както подсказва името, това приложение е безплатно, наистина, банда.

 • Уверете се, че сте свързани с бърза интернет връзка, така че процесът на изтегляне да е бърз. Когато приключите, инсталирайте и отворете приложението .

2. Извършете ремонт на лош сектор

 • След това щракнете с десния бутон върху диска, който искате да проверите, например диск F, и изберете Surface test .
Източник на снимки: EaseUS
 • Процесът на автоматична проверка се изпълнява. Лошите сектори ще бъдат маркирани в червено . Ако има твърде много лоши сектори, процесът на проверка ще отнеме известно време. Уверете се, че не бързате да използвате лаптоп.

Как да поправите твърд диск с лош сектор

Ако операционната система открие лоши сектори, както твърди, така и меки, тогава твърдият диск на вашия компютър или лаптоп се счита за неизползваем. В резултат на това рискувате да загубите данни и да намалите капацитета на твърдия диск.

Затова е по-добре, ако винаги архивирате данните си . Можете да го запазите на сайт за архивиране на данни, така че вашите данни да са винаги в безопасност и достъпни, стига да има връзка с интернет.

Все още обаче има редица начини за поправяне на твърд диск с лош сектор, които можете да опитате да спасите от твърд диск от повреда.

Поправете Soft Bad Sector в Windows

Както споменахме по-горе ApkVenue, все още можете да извършвате ремонт на лош сектор на твърд диск, който има меки лоши сектори , особено ако устройството е все още достъпно.

Ето как да поправите лош сектор на твърдия диск в Windows, който има меки лоши сектори .

1. Архивиране на данни
 • Първата стъпка, която трябва да направите, е да запазите данните, които все още могат да бъдат достъпни, и да ги съхраните на друг твърд диск, който е безопасен от повреда.

 • Можете да опитате да използвате софтуер за възстановяване на данни, за да възстановите загубени или изтрити данни.

2. Стартирайте командата CHKDSK
 • За да стартирате командата CHKDSK, въведете cmd в полето за търсене на Windows.
 • След това кликнете върху опцията Изпълни като администратор .
 • Как да поправите лош сектор на твърдия диск с cmd е да напишете chkdsk e: / f / r / x и да натиснете Enter . Можете да замените буквата e с буквата на твърдия диск, която ще проверите.
Източник на снимки: EaseUS
3. Форматирайте твърдия диск
 • Open File Explorer , а след това щракнете с десния бутон върху твърдия диск , който искате да направите ремонт лош сектор и изберете Format .
 • Задайте файловата система като NTFS , проверете колоната Бърз формат и щракнете върху Старт .

След като следвате как да поправите лош сектор на твърдия диск, който има меки лоши сектори по-горе, можете да използвате повторно твърдия диск и да запазите данните си там.

Поправете твърд лош сектор в Windows

Ако твърдият диск има твърд лош сектор , тогава не можете да следвате как да поправите лош сектор на твърдия диск, като например твърд диск с меки лоши сектори .

Най -вероятният начин за поправяне на лоши сектори е да се направи физически формат с псевдоним на ниско ниво , който е да нулира блокове , клъстери и сектори на твърдия диск.

За съжаление обикновените компютри или лаптопи не могат да извършват форматиране на ниско ниво на твърди дискове. Ако продължите да правите това, рискът също е фатален, а именно твърдият диск може да бъде трайно повреден .

Следователно има две неща, които можете да направите като начин да поправите твърд диск с лош сектор , а именно да предадете твърдия диск на професионалист за ремонт или да клонирате повредения твърд диск на нов твърд диск, за да предотвратите допълнителни щети.

Ето как да поправите лош сектор на твърдия диск, както на меки лоши сектори, така и на твърди лоши сектори . Трябва да бъдете внимателни и задълбочени, когато извършвате ремонти на лоши сектори, за да не се появят допълнителни повреди на твърдия диск.

Ако не сте сигурни, можете да занесете устройството си при експерт за ремонт. По този начин ще получите производителност на компютър или лаптоп, която ще се увеличи отново след ремонт на вашия твърд диск.

Прочетете също статии за Tech Hack или други интересни статии от Sheila Aisya Firdausy .