7 NFC функции: използване и как да го използвате на мобилен телефон

На мобилните телефони има различни функции на NFC, от проверка на балансите на електронните карти до пълното им попълване. Вижте пълния преглед тук!

Ако обръщате внимание на развитието на смартфоните напоследък, осъзнавате ли, че почти всички най-нови и най-добри смартфони имат NFC функции ?

С тази функция средно са оборудвани средни и водещи смартфони . Със сигурност сте любопитни, какво е NFC? Тогава каква е функцията и употребата на NFC на мобилни телефони? Тогава, защо производителите на смартфони добавят тази функция към смартфоните?

В тази статия ApkVenue ще обясни пълните характеристики на този модерен мобилен телефон. Включително какви предимства може да направи. Ето прегледа!

Какво е NFC?

Какво е NFC? NFC е съкращение от Near-field Communication . Тази функция за безжична комуникация е патентована за първи път от Чарлз Уолтън през 1983 г.

Снимка източник: Значение на NFC (чрез JalanTikus)

Накратко, NFC е характеристика на комуникационен протокол с малък обхват, който позволява на две електронни устройства да се свързват и обменят данни помежду си.

NFC е разработен от RFID ( Радиочестотна идентификация ). Антената, използвана от NFC, е по-къса от сигналната форма на оператора, за да се предотврати намеса.

За информация, първият мобилен телефон с Android, който предоставя функцията NFC, е Samsung Nexus S, който беше пуснат през 2010 г.

Често пъти NFC вече е инсталиран на най- новите смартфони . По този начин можете бързо да премествате данни на кратки разстояния, без да е необходимо да използвате кабели или Bluetooth.

Дано обяснението по-горе може да задоволи въпроса какво е NFC, банда!

Как да използвам NFC

За да разберете дали вашият смартфон има функцията NFC или не, опитайте да проверите Настройки> Безжични и мрежи . Можете да видите, че има NFC меню, ако вашият смартфон го има.

Независимо дали искате NFC на мобилен телефон Samsung, Xiaomi, Vivo, Oppo или дори Realme, стъпките са същите. Начинът на използване на NFC зависи от устройството. Например за електронните пари просто ги залепвате на гърба на мобилния си телефон.

Как да използвам NFC на устройства с iPhone?

NFC на iPhone е първият път от поколението iPhone 6, който поддържа Apple Pay. По това време NFC в Apple не можеше да чете или изпраща данни. Тази функция присъства само на iPhone 7 и по-нови версии.

Как работи NFC?

NFC може да работи в радиус 4 cm , така че NFC устройството, което трябва да бъде свързано, трябва да е на много близко разстояние.

Източник на снимки: Как работи NFC (чрез Android Authority)

Самият начин на работа е чрез предаване или получаване на данни чрез радиовълни . Това е различно от Bluetooth, който работи с електромагнитна индукция.

Самото NFC устройство е разделено на две, а именно активно и пасивно . Смартфонът, който използвате, е включен в активното устройство, тъй като е в състояние да изпраща и получава данни.

И обратно, пасивните устройства са способни само да предават информация, така че не се нуждаят от захранване. Най-лесните примери са електронните пари и eKTP.

Като активно устройство, смартфонът има и трите NFC режима, а именно:

  • Четец / писател , за четене на информация като познаване на баланса на eMoney
  • Емулация на карта за извършване на цифрови плащания.
  • Peer-to-peer , за прехвърляне на файлове.

Предимства и недостатъци на NFC

Прехвърляли ли сте песни, използващи инфрачервена връзка ? Ако е така, това означава, че сега трябва да имате съпруга и едно дете. Подобно на инфрачервената светлина , NFC е инструмент за прехвърляне на данни .

Източник на снимки: Плюсове и минуси на NFC (чрез AndroidPIT)

В сравнение със старейшините, NFC очевидно има няколко предимства. NFC не изисква много енергия, когато се използва тази функция. Скоростта на свързване на устройството също е много бърза , под 10 секунди.

Въпреки че включва най-новите технологии, NFC има и недостатъци. В сравнение с Bluetooth, скоростта на трансфер на NFC е по-ниска .

Освен това не всички смартфони имат тази функция, което я прави по- малко практична . Сравнете с Bluetooth, който има на всеки смартфон.

За тези от вас, които искат да закупят мобилен телефон с функцията NFC, можете да прочетете следните статии на ApkVenue:

ВИЖТЕ СТАТИИ

NFC функция

Като метод за свързване на две устройства има много NFC функции, които трябва да знаем, банда!

Не само за проверка на салдата по електронни пари, все още има много приложения на NFC, от които трябва да се възползвате, защото той наистина функционира в ежедневието. Можете да го намерите на редица евтини мобилни телефони с най-добрите NFC функции .

1. Свържете Mobile към други устройства

Източник на снимка: NFC функция (чрез Android Authority)

Като цяло, най-важната функция на NFC на мобилните телефони е да свързва две устройства в две посоки и да получава и изпраща информация. Връзката не зависи от Wi-Fi или LTE мрежи.

За разлика от Bluetooth, който трябва да се сдвои първо, NFC остава само да бъде свързан, за да може да се свърже.

На практика NFC връзката се използва за много неща, като например свързване на смартфон към безжичен рутер, слушалки или високоговорител, който е оборудван с NFC.

2. Прехвърляне на файлове

Източник на снимки: Полезност на NFC (чрез NFC форум)

Функцията NFC на следващия мобилен телефон е да прехвърля файловете от вашия смартфон към смартфона на вашия приятел, като просто прикачите двата смартфона.

Можете бързо и лесно да изпращате телефонни номера, снимки, документи и т.н. Имайте предвид, че скоростта е по-ниска от прехвърлянето чрез Bluetooth.

Но освен вашия смартфон, който има NFC, смартфонът на приятеля ви също трябва да има тази функция.

3. За безкасови плащания

Източник на снимки: NFC функция на Samsung (чрез News Track English)

В епоха, в която терминът безкасово все повече се повтаря, присъствието на NFC може да бъде много практично средство за плащане .

Трябва само да прикачите смартфона си към определено устройство. По-късно NFC ще предостави необходимите данни, за да може процесът на плащане да бъде обработен бързо.

Samsung Pay, Apple Pay, Google Pay се възползват от технологията NFC като начин на плащане. За съжаление, използването на NFC в самата Индонезия не е било твърде оптимално, така че все още не можем да използваме тези функции.

Понастоящем използването на NFC в Индонезия може да се използва само за проверка на салда и попълване на електронни портфейли само от редица държавни и частни банки.

4. NFC маркер

Източник на снимки: NFC функция на HP (чрез Futurezone)

NFC Tag е малък етикет или стикер, който съдържа NFC чип. Обикновено този маркер съдържа уеб адрес или определени действия върху мобилен телефон, като например включване на WiFi или отваряне на определени приложения.

Предимството на NFC Tag е, че не се нуждаете от допълнителни приложения като QR код. Трябва само да прикачите мобилния си телефон към маркера, за да получите необходимата информация.

Самият NFC етикет се използва за няколко сектора, например в магазини или компании, за да показва подробности за цените и стоките, както и да маркира местоположенията.

5. Достъп до информация за смарт карти

Източник на снимки: NFC функция на смартфони (чрез жълти обекти)

Последната NFC функция на смартфоните е способността му да чете данни, включително смарт карти от все по-голям брой видове.

По-късно можете да проверите, както и да попълните салдото за карти e-Money или e-Toll . Методът е много лесен и практичен. Трябва само да залепите картата на гърба на смартфона, след което да попълните баланса според това, което искате.

Вашето устройство автоматично ще открие и предложи какви приложения могат да се използват за достъп до информацията на картата.

6 Автоматично отваряне на приложения

Ако имате NFC етикет в къщата си, можете също така да отваряте и активирате определени приложения автоматично, знаете ли!

Например NFC таговете са програмирани да възпроизвеждат музика. Тази таг карта може да ви помогне да активирате любимата си музикална програма само с едно докосване!

7 Маркиране на местоположението на място

NFC вече поддържа усъвършенстваната функция за маркиране на местоположението, а именно BS ( услуга, базирана на местоположение ). Така че, можете да маркирате конкретно местоположение, като прикачите специален NFC етикет.

Тази функция също ви позволява да се чекирате и чекирате някъде. Например в офиси, които вече поддържат отсъстващи, използващи NFC. И така, мислите ли, че вашият офис вече е използвал NFC?

: NFC има функции, които улесняват дейностите. Но все още не е популярен в Индонезия

Това е разбирането и функцията на NFC , които трябва да знаете. Очевидно има много неща, които могат да се направят с NFC, а!

Ясно ли е обяснението на Jaka за това какво е NFC и как се използва в Индонезия днес?

Сега, след като прочетете тази статия, можете да започнете да се възползвате напълно от функцията NFC на вашия смартфон !

Прочетете също статии за NFC или други интересни статии от Fanandi Prima Ratriansyah .