разликата между концентраторите и превключвателите е рядко известна

Знаете ли какво е превключвател и концентратор, какво прави и каква е разликата между превключвател и концентратор? Не се бъркайте, момчета. Хайде, вижте изцяло!

Когато чуете думите Hub and Switch , какво ви е на ум?

Инструмент за свързване на мрежа от един компютър към друг? Същото ли е като най -добрия 4G LTE преносим WiFi ?

Сега трябва да се помни, че концентраторът и превключвателят са две различни устройства, от тяхната дефиниция до тяхната функция. Въпреки че може би много хора мислят по същия начин.

Така че, за да не се объркате между тези два инструмента, ApkVenue е подготвил пълно обяснение, така че да разберете разликата между концентратор и комутатор . Ето пълната статия!

Какво е хъб?

Въпреки че на пръв поглед има функция, която е почти същата като превключвател, се оказва, че хъбът има различна функция, банда.

Hub или често наричан Network Hub е хардуер, използван за свързване на един компютър с друг компютър в мрежа.

Компютрите, свързани от концентратор, могат да обменят информация помежду си. Обикновено типът порт, предоставен от концентратора, е Ethernet порт.

Всички компютри, свързани от хъба, ще бъдат във LAN мрежата. Обикновено се използва в офиси.

Самият хъб е разделен на 3 вида , включително:

  • Активен хъб : Хъб, който получава данни от свързани устройства, след което засилва сигурността на данните, преди да ги изпрати обратно на други свързани устройства.
  • Пасивен хъб : Хъб, който може да получава и изпраща данни към други свързани устройства.
  • Интелигентен хъб : Хъб, който може да организира и проверява потока от движения на данни, които се случват в хъб мрежата.

Какво е превключвател?

За разлика от концентратора, комутаторът свързва информация от един компютър към друг конкретно. Обикновеният превключвател се оприличава на мост за данни, който използва MAC адрес.

С помощта на превключвател можете да изпращате данни към определен компютър.

Смята се, че самият превключвател работи в 2 вида OSI, а именно превключватели на слой два и слой три.

Превключвателите от втори слой работят за обработка на данни към връзката за данни, докато слой три ще обработва данни към мрежата.

Разлика между функциите на концентратора и превключвателя

След като знаете разликата между значението на Hub и Switch по-горе, трябва да започнете да разбирате разликите във функциите на Hub и Switch.

Hub има функция като връзка между едно устройство и друго.

Междувременно превключвателят функционира за обмен на информация с определени устройства, които имат достъп.

Превключвателите се използват и в централните мрежови устройства за проверка на данните, преди да ги изпратят на други устройства.

Ако искате да научите повече за разликите, в миналото ApkVenue е написал статия, озаглавена Различия в модеми, рутери, комутатори и концентратори . Моля Прочети!

ВИЖТЕ СТАТИИ

Разлика между главините и другите превключватели

Както беше обяснено по-горе, въпреки че изглеждат сходни, Hub и Switch всъщност са два различни инструмента. Следователно има много други разлики между концентратора и превключвателя, които трябва да знаете, освен техните функции.

Тук ApkVenue изброява пълната разлика между концентраторите и комутаторите.

1. Скорост на трансфер на данни

Хъбовете имат скорости до 100 Mbps, докато комутаторите обикновено имат скорости над 100 Mbps и дори до 1 Gbps.

Скоростта на превключвателя може да се счита за по-бърза поради начина, по който изпраща данни директно до местоназначението. Докато е в концентратора, той е разделен на няколко порта.

Скоростта на главината ще бъде разделена според свързаното устройство. От тук можете да различите, нали?

2. OSI система от слоеве

OSI или Open System Interconnection е технология за свързване на компютърна мрежа в концептуална форма като стандартна дефиниция на връзката.

В този случай концентраторът използва технологията за свързване на първия слой OSI или физически слой, който може да изпраща данни само от подателя до получателя.

Докато превключвателят използва втория OSI слой, където можете да използвате Media Access Control (MAC) и Layer Logical Link Control (LLC) при изпращане на данни.

3. Как работи

Начинът, по който хъбовете и комутаторите работят съвсем различно, банда. Hub работи, като споделя данни на всяко устройство, свързано към мрежата.

Междувременно комутаторът ще получава данни и ще изпраща само данни, които са определени чрез MAC адреса.

Разбира се, двете устройства по-горе се различават от начина, по който работи 4G WiFi модемът, който е много по-компактен и модерен.

4. Система за сигурност според OSI

Погледнато от използвания модел OSI, превключвателят има по-добра система за сигурност.

Комутаторът използва втори слой OSI, който проверява за възможни грешки и обвива битовете под формата на рамка с данни.

Междувременно хъбът не получава никаква сигурност, тъй като прехвърлянето на данни ще бъде изпратено директно към свързаното устройство.

5. Цена

Е, ако технологията е по-сложна, разбира се цената, дадена от дадено устройство, ще бъде по-скъпа. Хъбовете обикновено имат цена, която е по-евтина от 100 хиляди.

Докато комутаторите могат да бъдат на цена от 200 хиляди до милиони рупии, в зависимост от скоростта и броя на предоставените портове.

От това можем да заключим, колкото по-сложно и сложно е дадено устройство, толкова по-скъпа е предлаганата цена. Така че бъдете мъдри преди да купите, банда!

Ако искате да научите повече за разликата между концентраторите и превключвателите, моля, вижте таблицата по-долу!

Хъб Превключване
Управляван от физически слой Управлява се от слоя Data link
Имате до 4 порта Имате повече портове, от 24 до 28 броя
Типът адрес е тип Излъчен Типът на адреса включва Уникаст , Multicast и видове Braodcast
Не може да се използва като повторител Може да се използва като повторител
По-лесно е да се хаква По-трудно е да се хаква

Това е дефиницията, функцията и разликата между концентраторите и превключвателите, които трябва да знаете, за да не сбъркате.

Въпреки че си приличат по начина, по който работят, се оказва, че тези две устройства са доста различни по функция, а. Не забравяйте да напишете мнението си в графата за коментари, до нови срещи!

Прочетете също статии за джаджи или други интересни статии от Даниел Кахяди .