сложен иск за гаранция? Тези 4 неща трябва да бъдат взети предвид на гаранционния смартфон на дистрибутора

Преди да се изкушите и да закупите гаранционен смартфон на дистрибутора, по-добре бъдете внимателни. Ето причините, поради които трябва да внимавате с гаранцията на дистрибутора.

Както е добре известно на любителите на джаджи като цяло, освен официални гаранции , има и смартфони с гаранции на дистрибутора . Гарантираният смартфон на този дистрибутор всъщност е смартфон, който влиза по неофициални канали или се внася от дистрибутор, който не е официално назначен от производителя на смартфона.

В сравнение с официалните смартфони , смартфоните с гаранция на дистрибутора наистина са на цена на по-достъпна цена . Но преди да се изкушите и да закупите гаранционен смартфон на дистрибутора, по-добре бъдете внимателни. Ето причините, поради които трябва да внимавате с гаранцията на дистрибутора.

  • 7 тайни Защо китайските смартфони могат да бъдат евтини!
  • 5 най-добри китайски смартфона с Android юли 2017 г.
  • 5 причини защо имате късмет да си купите китайски мобилен телефон

Сложни гаранционни претенции! 4 неща, които трябва да търсите на смартфона с гарантиран дистрибутор

1. Ограничен сервизен център

Източник на снимки: Снимка: www.hape.net

Когато купувате смартфон, обикновено продавачът предлага да отидете директно в сервизния център . Това не е проблем, ако закупите официално гарантиран продукт . За гаранционния смартфон на дистрибутора обаче въпросният сервизен център е централизиран само в определени градове . Повечето от тях са само в Джакарта .

Това е така, защото официалните сервизни центрове, които отварят много клонове, обикновено не искат да приемат смартфони, гарантирани от дистрибутора. Ако живеете в Джакарта, може би това няма да е проблем. Ако обаче живеете извън Джакарта, разбира се, трябва да изпратите артикулите, които искате да проверите, чрез спедитор.

Понякога има продавачи, които поемат инициативата, като предлагат помощ за искове за гаранция . Въпреки това, тъй като потокът на искането е по-дълго, разбира се, услугата времето за работа, ще се бъде по-дълго .

2. Процедура за усложнени гаранционни искове

Източник на снимки: Снимка: dailyedge.ie

Поради местоположението на сервизни центрове, които са централизирани в определени градове, процедурата за искове за гаранция на дистрибутора също се усложни . Наистина можете да помолите продавача за помощ, за да поискате тази гаранция. Въпреки това, когато в магазина е направено искане за гаранция, не е сигурно, че стоките ще бъдат незабавно изпратени до сервиза.

Понякога има забавяне във времето, което не е кратко. Дори ако искате да заявите собствената си гаранция, процедурата, която трябва да преминете, може да се почувства объркана и дълга .

ВИЖТЕ СТАТИИ

3. Стар процес на обслужване

Източник на снимки: Снимка: prolabsmobile.com

Ако иск за гаранция се подава в официален сервизен център, обработката на искове за гаранция обикновено се извършва бързо , особено ако няма подмяна на компонентите на смартфона. Дори ако има компоненти, които трябва да бъдат заменени, процесът обикновено отнема само от няколко седмици до месец, в зависимост от наличността на резервни части . На гаранционния смартфон на дистрибутора обаче процесът на обработка може да отнеме повече време, особено ако има компоненти, които трябва да бъдат заменени .

Продължителността на процеса на подмяна на тези компоненти е неразделна от дългата и сложна процедура, през която доставчикът на гаранция на този дистрибутор трябва да премине . Тъй като те нямат официално сътрудничество със свързани производители на смартфони, разбира се, те се нуждаят от други начини да получат необходимите резервни части.

4. Услуги, които не са непременно задоволителни

Източник на снимки: Снимка: hirdeskkulfoldon.hu

Трябва да се признае, че тази услуга за дистрибутор все още е под стандарта на услугата, който може да бъде предоставен от официален сервизен център. Приветливостта и професионализмът също не са толкова добри, колкото служителите на официалния сервизен център . Всъщност не малко потребители не са доволни от услугата на дистрибутора.

Смартфоните с дистрибуторска гаранция са по-скоро психологически гаранции . Всъщност потребителите не могат напълно да очакват или да разчитат на тази гаранция, за да гарантират обработката на услугата за смартфони, която купуват.

Е, това е причината, поради която трябва да внимавате, ако искате да закупите продукт за смартфон с неофициална гаранция. Всичко наистина зависи от вашия избор, но ако не сте готови , може би просто трябва да изберете официална гаранция, за да сведете до минимум нежеланите възможности.