спешно! това е разликата между софтуера с отворен код и безплатния софтуер

В света на компютрите няма да бъдете отделени от използването на софтуер. Защото е важна част от самия компютър. Ето защо е много важно да знаете разликата между софтуера с отворен код и безплатния софтуер.

В света на компютрите той няма да бъде отделен от използването на софтуер, известен още като софтуер . Това е важна част от самия компютър.

Самият софтуер е специален термин за данни, които са цифрово форматирани и съхранявани, включително компютърни програми или приложения. С други думи, софтуерът е нематериална част от компютърна система.

Разработването на софтуер изисква "език за програмиране", написан от програмиста и след това компилиран с приложение на компилатор, така че да стане код, който може да бъде разпознат от хардуерните машини .

  • 10 най-добри приложения за записване на екрани за компютър и лаптоп 2020, безплатно!
  • 7 начина да се превърне в истински компютърен хакер
  • Как да сканирам и унищожавам вируси на компютър без антивирус

Спешно! Това е разликата между Freeware и Open Source

Е, има няколко вида софтуер, включително безплатен софтуер (безплатен софтуер), пробен период (shareware / trialware), постоянен софтуер (фърмуер), безплатен (безплатен софтуер), разрушител (злонамерен софтуер), софтуер с отворен код (отворен код). В тази статия ApkVenue обсъжда два вида софтуер, които са доста объркващи и важни за познаване, а именно разликите между безплатна програма и отворен код .

Истинското значение на безплатния софтуер

Оказва се, че софтуерът, завършващ на „изделия“, има за цел да бъде продаден. Един от тях е безплатен софтуер и софтуер за споделяне.

Freeware често се продава за укрепване на марки или пазарни продукти. Обикновено се продава с печалба, но се разпределя за бизнес или търговски цели, за да се разшири пазарният дял на „премиум“ продукт.

Безплатните антивирусни програми са примери за безплатен софтуер. Компании като AVG и McAfee предоставят безплатни версии в опит да ви привлекат към платената версия.

Терминът безплатен софтуер обикновено се използва за компютърен софтуер, който има право да бъде създаден безплатно и да се използва без ограничение във времето. Различен от софтуера за споделяне, който изисква от потребителите да плащат, например след определен пробен период или да получат допълнителна функционалност.

На разработчиците често са прави софтуер безплатен за общността, но те все още запазват правата си като програмист и да имат контрол върху бъдещото развитие. Нямате право да го модифицирате или продавате и нямате достъп до изходния код.

Истинското значение на софтуера с отворен код

Софтуерът с отворен код е вид софтуер, чийто изходен код е отворен за проучване, модифициране, подобряване и разпространение. Поради този характер, като цяло разработката се извършва от отворена общност, която има за цел да разработи въпросния софтуер.

Често членовете на общността работят доброволно, но могат да бъдат и служители на компания, на която се плаща за помощ при разработването на софтуера. Произвежданите продукти обикновено са безплатни, като се спазват определени етични принципи.

Освен това предимствата на софтуера с отворен код, освен че е безплатен, а именно, че всеки може да го използва и разработва. Той се поддържа най-вече от общността, така че ако има пропуски или грешки , те веднага ще бъдат отстранени от общността.

Докато липсата на софтуер с отворен код, наред с други неща, понякога обърква обикновените потребители. Тези, които не са свикнали да използват приложения с отворен код, ще се затруднят.

Заключението

За разлика от случая с безплатна програма, която не е непременно възможно да се види оригиналния код, софтуерът с отворен код може да чете програмни кодове според оригинала. Този програмен код също може да бъде променен, модифициран и разработен от нас самите, като същевременно се обръща внимание на „правилата на играта“, които се прилагат в съответствие със софтуерния лиценз.

За да разберете разликите между тези два вида софтуер, разгледайте следната илюстрация. Например, компанията Microsoft по едно време направи един от своите продукти безплатен софтуер. Това означава, че всеки може да го получи безплатно. Въпреки това нямате право да модифицирате и разработвате по-късно софтуерния продукт.

В заключение, софтуерът с отворен код определено е част от безплатната програма. От друга страна, безплатната програма не е непременно с отворен код.

С описаните по-горе характеристики не е погрешно да се надяваме на софтуер с отворен код като алтернативна платформа. Вместо да използваме пиратски софтуер, можем да използваме софтуер с отворен код.

Следователно трябва да използваме и подкрепяме разработването с отворен код в различни области. Тъй като отвореният код прави света по-отворен, невъзможното е възможно. Сега разбираш разликата, нали? Споделете в графата за коментари.