все още искате да използвате indihome?

Чрез тази статия нека разгледаме повече за това какво всъщност се е случило между Telkom и неговите потребители и дали е вярно, че IndiHome изневерява, като променя едностранно цените и пакетите, така че

През последните седмици бяхме шокирани от различни видове новини за IndiHome . Услугата за оптична мрежа, предоставяна от държавна компания, наречена Telkom, предизвика гняв от потребителите си поради промени в тарифите и пакетите, които се разглеждат едностранно, без допълнително докладване.

Чрез тази статия нека разгледаме повече за това какво всъщност се е случило между Telkom и неговите потребители и дали е вярно, че IndiHome изневерява чрез едностранно променяне на цените и пакетите, така че потребителите да се чувстват измамени от тези промени.

  • 99 от 100 абонати на IndiHome не четат TOS при първоначален абонамент!
  • Широки протести срещу принудителни реклами от Telkom Speedy
  • TELKOMSEL или XL? Това е операторът с най-бърза 4G LTE скорост в Индонезия

IndiHome, Fiber Internet Network Прекратяване на потребителски протести

IndiHome е най-новата услуга на Telkom, която предоставя интернет, телефон и интерактивни телевизионни мрежи. Чрез тази услуга Telkom се надява, че по-късно потребителите на домашни телефони също ще могат да се възползват от телевизията и интернет чрез същата мрежа като телефона.

През първия месец, след като IndiHome извърши масивна промоция на пакета си, имаше много хора, които се присъединиха. За съжаление към края на януари и началото на февруари потребителите на IndiHome най-накрая започнаха да подават различни жалби, в резултат на което смятат, че Telkom едностранно е променил цените и пакетите от IndiHome.

Един потребител, който се дразни от тази едностранна промяна, е Тере Лийе , писател, известен със своите най-продавани романи . Той дори трябваше да напише състояние на досада чрез акаунта си във Facebook с обиден тон, за да представи гласовете на други потребители, които не бяха чути.

*Berhati-hatilah Berlangganan Indihome. Saya memutuskan menulis catatan ini, karena tidak hanya 1 atau 2 orang saja yang mengirimkan komplain. Ribuan jumlah mereka, bahkan lebih dari itu. Suara2 yang bungkam. Saya memutuskan, suara saya dan suara mereka harus disampaikan, apakah perusahaan besar akan mendengarnya, itu terserah, toh, dalam banyak kasus, ketika sebuah perusahaan terlalu menguasai sebuah pasar, tidak punya pesaing, konsumen tidak bisa melakukan banyak hal.(пълният текст може да се прочете чрез следната връзка : //www.facebook.com/tereliyewriter/posts/1089067531143814)

Появата на онлайн петиции като резултат от едностранни промени от IndiHome

Освен Tere Liye и хиляди други потребители на IndiHome, които бяха раздразнени, един потребител на име Katsuo Ono дори направи онлайн петиция на уебсайта Change.org, озаглавена Telkom, която произволно се обърна към клиентите, промени политиката на промоцията с една страна , причинявайки изгаряне на въглища по-горещо сред нетизените. Тази петиция, насочена към министъра на BUMN, Menkominfo и Telkom, не може да бъде подценявана. От 15 000 души, насочени да подпишат петицията, до момента на писане на тази статия 10 900 души са били наети и са изразили същото мнение.

В съответствие с казаното от Tere Liye, Кацуо също изрази разочарованието си от IndiHome за едностранна промяна на правилата на пакета. Тези промени включват промяна на неограничения интернет пакет без FUP на неограничен с FUP. Освен това той съжалява за загубата на няколко телевизии, които преди това бяха обещани от Telkom .

Сега знаем степента на въздействие на тази произволна промяна в пакета IndiHome? Но това, което Telkom е направил наистина грешно и това, което протестират хиляди потребители, е правилно?

Често задавани въпроси за IndiHome, което е основното ви оръжие

Всъщност Telkom не е единственият, който се възползва от подобна ситуация. От миналото е имало много случаи на промяна на разпоредбите от доставчици, защото те са включвали тези правила в често задаваните въпроси и EULA, предоставени на потребителите. Обикновено разработчикът включва точка в регламента, която гласи, че потребителят се съгласява да предостави на доставчика на услуги правото да променя едностранно всички съществуващи пакети и функции.

За съжаление повечето потребители са мързеливи да го прочетат, защото правилата са твърде много, сложни и подредени в дисплей, който не е удобен за четене. От това се оплакаха потребителите на Tere Liye, Katsuo и някои потребители на IndiHome. Те смятат, че поради тези разпоредби Telkom може едностранно и внезапно да промени всичко, което предоставят.

И така, ще опитаме ли IndiHome? Или дори сте го опитали? Не забравяйте да споделите мнението си чрез колоната за коментари по-долу.

Ookla Apps Networking ИЗТЕГЛЯНЕ