зловреден софтуер по-опасен от вируса? това е пълното обяснение!

Знаете ли разликата между зловреден софтуер и вируси? Знаете ли какво е Adware? Не е нужно да се бъркате, защото ApkVenue ще ви разкаже някои ужасни видове цифрови вируси!

Подобно на болестите, които атакуват хората, цифровите заболявания, които могат да атакуват нашите електронни устройства, също варират.

Може би засега просто го наричаме вирус . Всъщност вирусите са само един вид зловреден софтуер или често съкратено като зловреден софтуер .

Е, този път ApkVenue иска да прегледа какво е зловреден софтуер и какво включва зловреден софтуер !

Какво е зловреден софтуер

Както ApkVenue спомена по-рано, зловредният софтуер е съкращение от зловреден софтуер . И така, какво означава това?

Злонамерен софтуер означава софтуер, който може да се използва, за да попречи на работата на компютъра, да открадне данни и други дейности, които могат да повредят нашите устройства .

Е, този зловреден софтуер се оказва много видове, банди . Вирусите, които често споменаваме, са само малка част от опасностите на зловредния софтуер!

И така, какво е включено в зловредния софтуер?

Видове зловреден софтуер

Докладвайки от различни източници, ApkVenue събра някои от най-известните и най-опасните видове зловреден софтуер.

1. Рекламен софтуер

Снимката е предоставена от: Heimdal Security

Първият е Adware или рекламен софтуер . Съдейки от името, става ясно, че този вид зловреден софтуер е свързан с реклама.

Рекламният софтуер автоматично ще изпраща реклами, които със сигурност ще ни дразнят. Обикновено безплатният софтуер, който изтегляме, ще съдържа рекламен софтуер.

Трябва да внимавате с бандата, ако искате да намерите безплатен софтуер. Някои рекламни програми също са придружени от шпионски софтуер, който ApkVenue ще обясни в следващите няколко точки.

Първо проверете дали софтуерът, който ще изтеглите, наистина е това, което търсите, защото много фалшиви приложения циркулират, включително Apex Legends!

2. Бот

С прости думи, ботът е програма, създадена за автоматично изпълнение на определени команди.

Знаете ли, че Bot също е злонамерен софтуер? Но разбира се ботът, който се има предвид тук, е бот, който се използва за извършване на престъпления.

Пример за злоупотреба с ботове е DDos атака, при която изяжда ресурсите на уебсайта или RAM паметта, като изпраща акаунт за бот.

В резултат на това нашият уебсайт или устройство става бавен. За да се избегнат бот атаки, някои сайтове използват CAPTCHA теста, за да ги открият.

3. Кейлогъри

Keyloggers тип зловреден софтуер ще записва всяка информация, която въведете, използвайки физическа клавиатура.

Какво ще кажете за виртуална клавиатура? Може да се каже, че е безопасно, защото кейлогърите нямат възможността да го правят, но физическите клавиатури са много уязвими.

Целта на Keyloggers е ясно събиране на информация като лични данни, която ще бъде изпратена до подателя на Keyloggers.

Взетата информация обикновено е потребителско име и парола за влизане в уебсайта или информация, свързана с използваната кредитна карта.

Други видове зловреден софтуер. . .

4. Рансъмуер

Източник на снимки: lifewire.com

Следващото е Ransomware . Този тип зловреден софтуер е доста опасен, защото обикновено разпространителят на Ransomware ще заключи нашия достъп до нашите собствени устройства.

Има много начини, по които можем да задържим нашите данни като заложници, като заключване на твърдия диск, показване на изскачащи съобщения, които не могат да бъдат премахнати и т.н.

За да се върнем към достъпа, ние трябва да платим определена номинална сума като откуп.

5. Руткити

Не по-малко страшно от Ransomware е руткит . Този тип зловреден софтуер е в състояние да управлява устройството ви отдалечено, без да бъде открит.

След като Rootkit влезе в устройството ви, той може да открадне информация, да промени конфигурацията на системата, да премахне приложения, които могат да открият Rootkits и т.н.

Руткитите се обработват много трудно, защото са трудни за откриване. Едно от нещата, които могат да се направят, е да се извършват ръчни проверки за необичайна дейност.

6. Шпионски софтуер

Източник на снимката: Lynda

Освен това има шпионски софтуер , който от името може да се досетите, че този зловреден софтуер може да шпионира вашите дейности.

Шпионският софтуер е в състояние да събира данни като информация за акаунта, данни за вход в даден сайт, финансови данни и много други.

Дори някои шпионски софтуер са подсилени с допълнителни възможности, като промяна на настройките за сигурност или нарушаване на мрежовите връзки.

7. Троянски кон

Троянски кон или често наричан Троянски е вид зловреден софтуер, който се маскира като нормален файл или програма, за да ни подведе.

Когато троянецът е на нашето устройство, той ще осигури отдалечен достъп до страната, разпространила троянския кон.

Ако това се случи, знаете какво ще се случи: Кражба на данни, инсталиране на повече зловреден софтуер, модифициране на файлове, наблюдение на активността на потребителя и други страшни неща.

8. Вируси

Снимката е предоставена от: Next Avenue

Е, тук е най-известният вид зловреден софтуер, така че всички видове кибер атаки се наричат вируси .

Вирусът е вид зловреден софтуер, който е в състояние да се възпроизведе и да се разпространи бързо на други компютри.

Един от начините, по който вирусите се разпространяват, е чрез свързване към определен софтуер. Когато потребителите инсталират софтуера, те ще могат да стартират атаки.

Освен това вирусите могат да се разпространяват и чрез файлове или уебсайтове. Вирусите са в състояние да крадат информация, да правят компютрите супер бавни и дори да крадат пари.

9. Червей

Накрая е Worm , един от най-известните видове зловреден софтуер. Червеите се разпространяват чрез компютърни мрежи, като използват уязвимости на операционната система.

Червеят ще повреди хост мрежата, като консумира прекомерна честотна лента и сървъри. Разбира се, полученото въздействие е толкова страшно, колкото другите зловредни програми.

Червеите са подобни на вирусите. Разликата е, че червеите могат да се репликират, без да чакат активност на потребителя като вируси.

И така, зловредният софтуер по-опасен ли е от вирусите? Всъщност този въпрос не е съвсем правилен, защото вирусът е вид зловреден софтуер.

Ако въпросът стане дали има нещо по-опасно от вирус, отговорът е много. Доказателство са посочените по-горе точки на ApkVenue.

Разбира се, надяваме се, че използваното от нас устройство не е атакувано от злонамерен софтуер. За превенция е добра идея да инсталирате антивирус и винаги да актуализирате приложението си!

Източник на банер: SensorsTechForum.com

Прочетете също статии за зловреден софтуер или други интересни статии от Fanandi Ratriansyah