8 неща, които могат да накарат компютъра ви да се срине за 6 месеца

Чрез тази статия искаме да ви разкажем за 8 неща, които могат да сринат компютъра ви само за 1 година. Ако не искате това да се случи, прочетете тази статия, докато тя приключи.

Трайният компютър е мечтата на всеки. Чувството е, че наличието на компютър с квалифицирани спецификации и дълготрайност на компонентите може да повиши самочувствието и производителността. Но лекували ли сте правилно домашния си компютър? Или може би дори давате голям риск, така че компютърът ви да има възможност за кратък живот?

Чрез тази статия искаме да ви разкажем за 8 неща, които могат да сринат компютъра ви само за 1 година . Ако не искате това да се случи, прочетете тази статия, докато тя приключи.

  • Това са 10-те най-опасни хакери в света (Psst ... Има индонезийски хакери, знаете ли)
  • Това е резултатът, ако натискате клавиша F5 твърде често
  • Какви загадъчни неща се случват, когато натиснем бутона за изключване на компютъра?

8 неща, които могат да накарат компютъра ви да се срине само за 1 година

1. Лоша вентилация

Всички компютри и лаптопи изискват адекватна вентилация на въздуха . Изглежда, че почти няма компютър с корпус без въздушни дупки, защото той изисква добра циркулация за поддържане на хардуерната температура . Повечето от нас обръщат по-малко внимание на този проблем, като поставят компютрите на всяко място и позиция. Всъщност компютрите се нуждаят от достатъчно място, за да поемат студен въздух и да се отърват от топлината отвътре. Позиции като под маса или лице към стена са позиции, които трябва да избягваме.

2. Натрупана прах

Има вентилация, разбира се има и вентилатор. Един добър компютър също трябва да има добра охладителна система . Оборудван с вентилатор, който работи постоянно с чиста вентилация. С течение на времето тези фенове неизбежно ще се напълнят с досаден прах. Откъде дойде инатливият прах? Разбира се, защото го държите под маса, пълна с мръсотия, или избирате косматите и космати животни, разпръснати из цялата стая. Въздействието на този натрупан прах очевидно ще намали производителността на вашия компютър, тъй като температурата на хардуера е извън контрол и има тенденция да се увеличава.

3. Разхлабени / повредени кабели

Това е, което обичаме да игнорираме, качеството на кабела в компютъра . Опитайте се да признаете, никога не сте забелязали кабелите да се фрезоват на компютъра, нали. Всъщност този кабел има голям дял в съкращаването на живота на вашия компютър, ако не се поддържа правилно. Разхлабените кабели или дори щети от ухапване от плъхове могат да застрашат безопасността на целия компютър, тъй като отварят големи пролуки срещу проникване на вода или късо съединение.

4. Пренапрежение на мощността

Някои къщи са в нестабилна мрежова позиция. Понякога електричеството има точното напрежение, понякога пада внезапно и може да скочи високо поради природни събития като мълния . Компютрите, които са директно свързани към превключвателя без стабилизатор, са изложени на много голям риск от повреда на хардуера вътре. Електричеството, което пада внезапно и периодично, може да повреди тези компоненти, особено внезапни скокове на напрежението.

5. Изключете захранването

Това също е една от добре познатите ситуации, при които внезапно спиране на захранването може бавно да убие хардуера . Хардуерът, който се чувства най-недостатък в тази ситуация, е HardDisk поради възможността за загуба на данни и повреда на компонентите. SSD устройствата също ще изпитват същия риск, като се има предвид, че този компонент се занимава със съхранение на чувствителни данни.

6. Течове на батерията

Тези съвети са специално за тези от вас, които използват лаптоп . Направихме няколко статии, които обсъждат как да се грижим за батерията на лаптопа в статия, озаглавена 5 съвета за грижа за несменяема батерия за лаптоп, за да я направим по-дълга . Освен това прочетете и за противоречието относно боравенето с батериите на лаптопа, дали батерията може да бъде извадена от лаптопа или не, чрез статията, озаглавена Трябва ли да извадя батерията от лаптопа, за да я направя по-дълга? .

7. Физически щети

Компютърът ви е бил удрян или паднал по време на употреба? Не е тайна, ако това състояние със сигурност има голям риск. Компонентите, които са най-застрашени, когато компютърът ви претърпи големи удари, са твърди дискове и оптични носители като DVD ROM, тъй като в тях има подвижни части. Ако има удар, който надвишава допустимото отклонение, съществува голям риск от триене вътре и увреждане на целия компонент. Всъщност в днешно време има твърди дискове под формата на SSD , в които няма движещи се компоненти, но нестандартното разклащане на компютър със сигурност все още е риск, нали?

8. Нарушения поради софтуер

Не се заблуждавайте, софтуерът, който е проблемен, но все още работи, или дори вирусите също имат голяма роля за намаляване живота на вашия компютър. Вирусът или проблемен софтуер ще консумира големи ресурси и ще активира процесора трудно. Това води до хардуер като RAM и процесор, който се нагрява по-лесно и намалява трайността им.

Това са 8 точки относно нещата, които могат да накарат компютъра ви да се срине само за 1 година. Има ли пропуснати точки? Не забравяйте да споделите своя опит в колоната за коментари по-долу.

Източник: Makeuseof