Мюсюлманите са горди! 7 от най-великите мюсюлмански учени в света

Кой би си помислил, че зад изобретението на технологиите стоят ръцете на мюсюлманите. Ето 7 от най-заслужаващите и известни ислямски учени по целия свят.

Светът на технологиите има дълга история, изпълнена с много умни хора и гения зад него.

Кой би си помислил, че зад откритията на различни технологии, които се развиват в момента, се крие докосване на ислямски учени .

Като колеги мюсюлмани, ние трябва да се гордеем с постиженията на тези хора, банди. Ето 7 -те най-влиятелни мюсюлмански учени в света на технологиите според Джака.

5 Най-влиятелни ислямски учени в света на технологиите

Историята е доказала как ислямският свят е дал много отлични учени и учени в различни области.

Различни видове открития, а също и мислите на тези интелигентни учени са основата за развитието на съвременните технологии днес.

Тези ислямски учени дори са участвали в разработването на технологични иновации, които сега използваме. Ето 7 ислямски учени, които са имали влияние в света на технологиите .

1. Ибн Ал-Хайтам

Източник на снимки: mvslim.com

Абу Али Мохамед ал-Хасан или по-известен като Ибн Хайтам стана една от влиятелните ислямски фигури в света на технологиите.

Ибн Хайтан е ислямски учен, специализиран в науката, астрономията, математиката, геометрията, медицината и философията.

Освен това той е и създател на оптична технология, която сега се използва в устройства с камери.

Технологията на изобретението му вдъхновява Роджър Бейкън и Кеплер да създадат микроскопа и телескопа. Различни видове мисли и идеи на Ибн Хайтам в областта на оптиката се използват и до днес.

2. Абас бин Фирнас

Източник на снимки: ilmfeed.com

Абас Бин Фирнас или който е известен още като Абас Абу ал Касим е мюсюлмански учен, който е много интелигентен и способен да успоредява един клон на знанието, който е усвоил, с други клонове на науката.

Освен учен, той е и физик, химик, техник, андалуски музикант и оператор на арабски език.

Абас стана първият мюсюлмански учен в света, който успешно конструира летящо устройство. Тази технология е вдъхновила принципите за развитие на настоящите модели самолети.

През 9 век той създава крилато летящо устройство, наподобяващо птица, и успешно лети с него в Кордова, Испания.

3. Ал Батани

Източник на снимки: pinterest.com

Ал Батани е мюсюлмански астроном и математик от Арабия, който е бил доста влиятелен през Средновековието.

Благодарение на едно от най-известните му постижения, а именно определянето на слънчевата година, най-накрая знаем, че една година се състои от 365 дни, 5 часа, 46 минути и 24 секунди .

Резултатите от откриването на Ал Батани се считат за много точни, знаете ли, банда. Всъщност точността на тези изчисления накара германски математик на име Кристофър Клавиус да го използва за подобряване на юлианския календар .

Интересът му към астрономията е усъвършенстван, тъй като Ал Батани е бил дете, той е бил образован от баща си, който също е бил астрономически учен.

4. Ануше Ансари

Източник на снимки: enterpreneur.com

Ануше Ансари успешно открадна вниманието на обществеността, след като бе обявена за първата жена мюсюлманка, която полетя в космоса.

Ансари е електроинженер, който е и основател на технологичната компания Prodea Systems, която се фокусира върху развитието на Интернет на нещата .

Компанията, основана през 2006 г., помага на отдалечените райони в Индия да изживеят интернет.

Освен основател на Prodea Systems , Ansari е и основател и главен изпълнителен директор на Telecom Technologies .

5. Абдус Салам

Източник на снимки: bbc.com

Абдус Салам е физик от Пакистан, който се придържа към мюсюлманската секта Ахмади Кадиан . За съжаление тази секта се счита за немюсюлманско малцинство в Пакистан.

Това кара пакистанското правителство никога да не му дава награда, въпреки че той е допринесъл значително за развитието на технологиите в страната си.

Това обаче не обезсърчи Салам, както се вижда от придобиването на най-престижната награда в областта на науката.

Благодарение на приноса му за развитието на теорията за обединяване на електрослабините , Салам е отличен с Нобелова награда през 1979 г. Това също прави Салам първият мюсюлманин, удостоен с Нобелова награда.

6. Ибн Сина

Източник на снимката: mirror.co.uk

Този средновековен ислямски учен е бил известен като физик , астроном , писател , както и философ .

Ибн Сина също е известен със своите изследвания, а също и с мислите си в медицинския свят. Тази фигура на ислямски учен е написал поне 40 книги по медицинска наука .

Книгите, които той пише, дори се използват като справочници в различни университети по света поне до 1650 година.

Двете най-известни книги за здравето, написани от Ибн Сина, са „Книгата за изцеление”, а също и „Канонът на медицината” .

7. Ал-Кваризми

Източник на снимки: lowellmilkencenter.org

Този мюсюлмански учен е известен със своите идеи, които и до днес са широко използвани в образованието, алгебра .

Не само добър в математиката, Al-Khwarizmi е известен и с това, че владее и други научни области като астрономия, география, а също и астрология.

Този учен, известен като изобретател на алгебра, е живял в златната ера на исляма точно като Ибн Сина.

Ето, банда, 7 ислямски учени, които са влиятелни в света на технологиите . Откритията и мислите на тези видни ислямски учени са повлияли на технологичното развитие в света.

От историите на учените по-горе можем да научим, че каквато и религия да изповядва човек, това не ни пречи да допринасяме за развитието на технологиите.

Надяваме се информацията, която ApkVenue споделя този път, да забавлява всички вас и да се видим по-късно в следващите статии.

Прочетете също статии за „ Извън техниката“ или други интересни статии от Chaeroni Fitri .