5 важни термина в аудио файловете, които трябва да знаете

Ще проучим малко значението на аудио файловете в дълбочина и важните термини в аудио файловете, където това може да оптимизира качеството на звука, когато чуете музика по-късно.

Всеки трябва да знае какъв аудио файл или каквото обикновено наричаме музикален файл, но не всеки знае за тази технология в дълбочина. Изглежда тривиално или не е важно за вас да научите повече. Но тези знания са много полезни за тези от вас, които искат да правят музикални записи или просто да максимизират качеството на звука, когато го чуете сами.

Следователно ApkVenue ще проучи малко за значението на аудио файловете в дълбочина, където това също може да оптимизира качеството на звука, когато чуете музика по-късно. Ето 5 важни термина в аудио файловете, които трябва да знаете.

  • 5 3D аудиозаписи, които със сигурност ще ви изумят от страх
  • Как да актуализирате аудио драйвери в Windows 7 и Windows 8

5 важни термина в аудио файловете, които трябва да знаете

1. Скорост на дискретизация

Източник: makeuseof.com

Как работи аудио устройството при запис? Тези устройства работят чрез улавяне на звукови вълни периодично или като от време на време това се нарича „ моментна снимка “. Където всяка снимка се нарича Sample, а използваният интервал за всяка снимка се нарича Sample Rate . Колкото по-кратък е интервалът, толкова по-бърза е честотата, ако честотата е по-бърза, качеството на звука ще бъде по-точно.

2. Битрейт

Източник: wikipedia.org

Много хора смятат, че битрейтът е същият като Sample Rate , но те имат основни разлики. Битрейт е количеството обработени гласови данни в секунда и обикновено се умножава по Sample Rate с битовата дълбочина. Например аудио файл с честота на дискретизация 44,1 Khz и дълбочина 16 бита ще има битрейт 705,6 Kbps. Така че ако дълбочината на битовете е по-висока, резултатът от записа също ще бъде все по-добър и по-добър.

3. Стерео срещу моно

Източник: audacityteam.org

Много хора все още не разбират разликата между стерео и моно . Накратко, Mono означава един канал, докато Stereo означава два канала. Двата канала в стереото могат да бъдат наречени „ ляв “ и „ десен “. Така че, ако слушате музика със стерео тип със слушалки, ще чуете два различни звука между ляво и дясно. Но би било съвсем различно, ако слушате файлове от тип Mono, ще чувате само плоска музика.

Аудио файловете от стерео тип също имат повече памет от файловете от моно тип. Така че, ако планирате да намалите значително размера на аудио файла, тогава преобразуването на стерео музика в моно е правилният ход. Но на свой собствен риск, защото по-късно музиката ви ще звучи плоско.

4. Компресия

Източник: techeye.net

Можете да наречете компресията като компресия или да я наречете, като намалите размера на файла. Ако искате да свиете аудио файла, тогава можете да се поиграете с променящи се настройки като Sample Rate, Bitrate, Stereo и Mono.

Има 2 начина за компресиране на аудио файлове, а именно:

  • Компресирането на загуби е чрез елиминиране на ненужни данни в аудио файлове, като звуци, които звучат далеч. Но данните ще бъдат напълно загубени след компресиране.
  • Компресирането без загуби е компресиране на всички аудио файлове с помощта на математически алгоритъм. Но аудио файлът трябва да бъде декомпресиран при възпроизвеждане, така че ще изисква повече сила, когато аудиото се възпроизведе по-късно. Предимството е, че не се губят аудио данни

5. Формат на файла

Източник: pixabay.com

След като разберете различните термини по-горе, ще се почувствате по-малко, ако не знаете типовете аудио файлове. Аудио файловете, които са популярни днес и често се използват, са MP3, OGG и ACC типове.

По-долу е дадено кратко обяснение на разликите между трите типа файлове:

  • MP3 е най-популярният аудио файл, тъй като MP3 е първият вид аудио файл, който се появява.
  • ACC технически ACC има предимства в сравнение с MP3, но рядко използва файла, тъй като има по-голяма памет от MP3.
  • OGG също е добър, но не много устройства поддържат OGG файлов тип.

Познавайки 5-те неща по-горе, сега можете да правите аудио записи с желаното качество. Можете също така да компресирате аудио файлове правилно, без да се налага да увреждате качеството на аудио файловете.