Това е световно признатото изобретение на BJ Habibie, което прави Индонезия горда!

Тъжната новина обгръща индонезийската нация. Третият президент, BJ Habibie, току-що издъхна. Това е неговото откритие, което е признато от света!

Индонезия е в траур. Едно от най-добрите деца на нацията, както и третият президент, BJ Habibie , току-що издъхна вчера (11/9).

Преди да умре, близкото му семейство се беше събрало в армейската болница Gatot Soebroto, където той беше лекуван.

За негова чест този път ApkVenue ще предостави списък с откритията на BJ Habibie, които са признати от света и правят всички индонезийци горди!

Световно признатото откритие на BJ Habibie

Проф. Д-р Ing. H. Bacharuddin Jusuf Habibie, FREng е роден в Парепаре, Южен Сулавеси на 25 юни 1936 г.

Известен е като гений. След като завършва Технологичния институт в Бандунг, той продължава обучението си по аеронавигационно инженерство със специализация в самолетостроенето в Германия.

След като работи в Германия в продължение на няколко месеца в Messerschmitt-Bolkow-Blohm , той се завръща в Индонезия по молба на тогавашния президент на Индонезия Сухарто.

През 1978 г. той става държавен министър за научни изследвания и технологии от 1978 до 1998 г. След това става вицепрезидент и става президент през същата година, а именно 1998 г.

По време на времето си на министър Хабиби се фокусира върху стратегически индустрии, собственост на PT. IPTN, PINDAD, до PT. PAL.

По време на живота си Хабибие е допринесъл много неща за Индонезия, за да ни направи горди. Доклад от различни национални източници, ето списъкът!

1. Теория на Хабиби

Източник на снимката: Индонезия отвътре

Хабиби си спечели прякора Mr. Крек заради важното му откритие в света на авиацията. Откритието е известно като Теория на Хабиби или Теория за прогресиране на пукнатините .

Тази теория е вдъхновена от многото катастрофи при самолетната катастрофа през 60-те години, тъй като не е имало инструменти или теории за откриване на пукнатини в самолета.

Инженерите също повишиха нивото на безопасност, като добавиха здравина към конструкцията. Просто този метод прави самолета по-тежък и труден за маневриране.

С прости думи, тази теория обяснява началната точка на пукнатини в крилата и фюзелажа, като по този начин увеличава риска от катастрофа на самолет, докато е във въздуха.

Тези пукнатини обикновено се появяват много в ставите между фюзелажа и крилата на самолета, както и в опорите на двигателя.

Тъй като те често изпитват непрекъснати удари по време на излитане и кацане , се появяват пукнатини, които могат да се разпространят и да предизвикат провал на самолета.

С тази теория Habibie успя да изчисли местоположението и размера на пукнатините в конструкцията на самолета с много подробности до атомното ниво.

В допълнение, експлоатационното празно тегло (теглото на самолета без пътници и гориво) може да бъде с около 10% по-леко.

Когато Habibie добави композитен материал, намаленото тегло може да бъде до 25% по-леко.

И до днес мнозина все още прилагат тази теория, така че самолетът да е по-лек и да може да маневрира по-свободно.

2. N250 Gatot Kaca

Снимката е предоставена от: Head Topics

Едно от най-феноменалните наследства на Habibie е, разбира се, самолетът N250 Gatot Kaca, който стана първият самолет, произведен в Индонезия.

Отне около 5 години, този самолет е проектиран по такъв начин, че да не изпитва прекомерно холандско търкаляне, известен още като разклащане.

Освен това технологията, прилагана от този самолет, също е класифицирана като усъвършенствана. N250 е единственият самолет тип турбопоп, оборудван с летене по жица .

Самолетът Gatot Kaca направи първия си полет на 10 август 1995 г., превозвайки около 50 пътници.

Този самолет почти получи сертификат от Automated Flight Following (AFF). За съжаление паричната криза, настъпила през 1996-1998 г., трябваше да спре мечтата на Хабиби.

Освен това има условия, предложени от Международния валутен фонд (МВФ), които изискват проектът за въздухоплавателни средства да бъде спрян, за да се получи помощ от тях.

Следователно мечтата на Habibie за N250 да излезе в ефир, за да свърже острова с острова, просто се нахвърли.

3. Самолет R80

Източник на снимки: YouTube

Изхвърлянето от паричната криза и МВФ не накараха Хабиби да се откаже. Той продължава да се стреми да постигне целите си, като проектира самолета RAI R80 .

Той проектира самолета с най-големия си син Илхам Акбар Хабибир . По-късно самолетът ще има капацитет от 80 до 92 души.

За да осъществи тази мечта, е основана PT Regio Aviasi Industri . Самолетът R80 беше изстрелян през 2012 г. и за първи път полетя през 2017 г.

Сега самолетът е влязъл в процеса на усъвършенстван дизайн. Този самолет също е оборудван с летяща технология и се твърди, че е икономичен.

За съжаление, той трябваше да напусне всички нас, преди този самолет да бъде масово произведен и използван за връзка между островите в Индонезия.

Други констатации. . .

Източник на снимки: Pinterest

В допълнение към трите точки, които Джака спомена, Хабибие също направи прототип на самолет DO-31, закупен от НАСА с цел изследване на космоса.

Специалността на този самолет е способността му да излита и каца вертикално.

Освен това все още има много конструкции на самолети, в които Habibie е проектирал, включително:

  • TRANSALL C-130 Военен транспортен самолет

  • Hansa Jet 320

  • Airbus A-300

  • CN 235

  • Вертолет BO-105

  • Многоцелеви бойни самолети (MRCA)

Името BJ Habibie винаги ще се помни от всички, включително от света на международната авиация. Неговите творби винаги ще продължат и ще станат ориентир за много активисти в света на авиацията.

Много авиационни агенции, които разпознават името му. Наречете го Американската инженерна академия (САЩ) и Кралското въздухоплавателно общество Лондон (Великобритания).

Дано той успее да вдъхнови повече млади индонезийски поколения да успеят да постигнат успех, като работят усилено като него.

Прочетете също статии за изобретения или други интересни статии от Fanandi Ratriansyah .