wlan и lan: кое е по-ефективно и по-лесно за използване?

Този път ApkVenue ще предостави малко обяснение за LAN и WLAN и кой тип мрежа е класифициран като по-ефективен. Така че, моля, вижте пълната дискусия.

Когато искате да се свържете с компютри на други хора или с интернет , разбира се, ние познаваме два типа мрежи, които можем да използваме, за да направим това, а именно LAN (Local Area Network), която използва Ethernet кабел и WLAN (Wireless Local Area Network) ) мрежа, която не се нуждае от използване на кабели, за да може да се свързва там, където този тип разчита на технология, наречена WiFi (Wireless Fidelity) .

Въпреки че често използват и двата типа мрежи, все още има много хора, които изобщо не разбират какво всъщност представляват LAN и WLAN мрежите . Е, свързано с това, този път ApkVenue ще даде малко обяснение за LAN и WLAN и кой тип мрежа е класифициран като по-ефективен. Така че, моля, вижте пълната дискусия.

  • 5 начина да видите забравени пароли за WiFi на Android, могат да бъдат без корен!
  • Как да проникна WiFi парола с Android смартфон
  • Как да разберете WiFi парола с CMD (Команден ред), 100% работи!

WLAN и LAN: Кое е по-ефективно и по-лесно за използване?

1. Кабелна LAN

Снимка: conceptdraw.com

Кабелната LAN или често наричана LAN, е вид локална мрежа, която използва Ethernet кабел (например UTP ), който е свързан чрез специален конектор (например RJ-45 ), за да бъде свързан към друг компютър или към интернет.

2. Безжична LAN или WLAN

Снимка: conceptdraw.com

Безжичната LAN или WLAN е вид мрежа, която използва WiFi технология за свързване с други компютри. За разлика от жичните LAN , безжичните LAN или WLAN ** не изискват кабели и съединители да бъдат свързани към други компютри или към интернет (с изключение на кабели за свързване на точката за достъп със сървърния компютър).

3. Качество на кабелна LAN и безжична LAN (WLAN)

Снимка: focus.de

Качеството на кабелната LAN мрежа зависи много от качеството на използвания кабел. Колкото по-добър е използваният кабел, толкова по-добро е качеството на връзката на кабелната LAN мрежа, която използвате.

От друга страна, качеството на безжичната LAN или WLAN мрежа се влияе от много фактори, вариращи от разстоянието на компютрите, които са свързани помежду си (колкото по-далеч, толкова по-лошо е качеството на мрежата), времето (когато искате да се свържете с интернет) към материалите около вас също. може да предизвика разсейване. Особено метал , защото може да абсорбира сигнала, излъчван от компютър, така че да не достигне до дестинационния компютър. Въпреки че има много инхибиращи фактори, много хора предпочитат да използват WLAN мрежи, защото това е относително практично .

4. Кое е по-ефективно?

Снимка: ефективнопрофит.com

Ако попитате кой тип е по-ефективен, разбира се отговорът на въпроса ви зависи от нуждите на вашата мрежа за използване .

Ако искате да се свържете с друг компютър за достъп до големи количества данни или да се свържете с интернет с помощта на настолен компютър с ниска преносимост и очаквате вашата интернет връзка да бъде стабилна, без да се налага да се тревожите за всички ограничаващи фактори като стабилност на пинг, времето и тип материал, който може да абсорбира сигнали, тогава кабелният LAN, който използва Ethernet кабел, е правилният избор.

От друга страна, ако сте потребител на лаптоп и искате по-практична мрежа , разбира се, WLAN, която използва WiFi технология, е правилният избор. Не са ви необходими кабели, които да се изтеглят напред-назад, следвайки вашето устройство, за да не пречи на мобилността ви. Освен това можете да намерите много места, които предоставят тази WLAN ( точка за достъп ).

Това беше кратко и просто обяснение за LAN (кабелна LAN) и WLAN , надяваме се, че е полезно и може да се усвои лесно. , не забравяйте да оставите следи в колоната за коментари и да споделите с приятелите си.