11 неща, които трябва да направите на нов лаптоп, номер 4 е най-важният

Ако планирате да закупите нов лаптоп, трябва да обърнете внимание на няколко неща, така че лаптопът, който искате да купите, да не разочарова. Ето някои от нещата, които трябва да направите на новозакупен лаптоп.

Някои казват, че лаптопите вече не са необходими, защото смятат, че са по-малко преносими от таблетите и по-малко мощни от настолните компютри. Всъщност факт е, че лаптопите са много полезни при определени условия. Особено ако сте студент, определено ще ви трябва лаптоп .

За работниците, които не са често на закрито, те също наистина ще се нуждаят от лаптоп . Е, ако планирате да закупите нов лаптоп, трябва да обърнете внимание на няколко неща, така че лаптопът, който искате да купите, да не разочарова . Ето някои от нещата, които трябва да направите на новозакупен лаптоп.

  • 15 най-добри 2GB RAM леки компютърни игри с графика през 2019 г. | Лаптоп картофи определено ще вземете!
  • Как да играете игри с Android на компютър или лаптоп, без да сте бавни, въпреки че 1GB RAM

11 неща, които ТРЯБВА да правите на нов лаптоп, номер 4 е най-важното

1. Актуализирайте операционната система

Независимо дали купувате лаптоп, най-вероятно защото наистина имате нужда от него и със сигурност искате лаптопът да издържи дълго време. Следователно лаптопът, който имате, няма да изпитва проблеми, ако го актуализирате редовно и разбира се, актуализациите на операционната система са по-важни, отколкото си мислите.

Как да актуализирам операционната система? Ето как:

  • В Windows активирайте Windows Update .
  • На Mac следвайте актуализациите на софтуера, когато бъдат уведомени.
  • В Linux актуализирането е по-важно от сигурността, но все пак важно. Научете предварително за управление и актуализиране на софтуерни пакети и актуализиране на ядрото на Linux.
  • В Chrome OS всичко се обработва във фонов режим и не се вижда от потребителя. Всеки път, когато сте свързани с Wi-Fi, Chrome OS винаги ще проверява за актуализации и ще изтегля каквото намери.

2. Премахнете Bloatware

Bloatware е нежелан или ненужен софтуер за повечето потребители. Това приложение се използва рядко и губи много ценно дисково пространство . Най-лесният начин за почистване на софтуер за разпространение на трети страни е да инсталирате специално приложение, като приложението Bulk Uninstaller .

Приложението ще сканира всички приложения , които са инсталирани в системата и трябва също да ги изтриете, ако приложението вече не е необходимо. Уверете се, че сте проверили и приложенията, от които се нуждаете, преди да ги изтриете напълно!

3. Инсталирайте антивирусен софтуер

Всички лаптопи се нуждаят от антивирусен софтуер , дори Mac и Linux! Митът, че Windows е единствената операционна система, която е несигурна, не е напълно верен . Ето защо ApkVenue препоръчва да инсталирате антивирусен софтуер , особено на нови лаптопи. Ако не искате антивирус, който продължава да работи във фонов режим в реално време , тогава можете да имате MalwareBytes антивирус, който може да сканира компютъра ви веднъж седмично.

4. Инсталирайте софтуер против кражба

Кражбата на лаптоп е едно от най-лошите неща, които могат да се случат. Не само сте загубили устройството си, но и всички важни данни на него и след като бъде извлечено, е сигурно, че вашият лаптоп може да не се върне.

За щастие операционната система Windows 10 има вградена функция за сигурност, наречена ** Намери устройството ми **, която може да намери вашия лаптоп, ако бъде откраднат или загубен. Ако тази функция не ви харесва или в момента използвате Mac или Linux продукт, можете да използвате безплатна версия като приложението Prey (което също поддържа мобилни устройства с Android и iOS).

5. Оптимизирайте настройките на захранването

Ако използвате лаптопа си по-често, когато пътувате, тогава това, което трябва да ви бъде приоритет, е да увеличите живота на батерията . Няколко прости ощипвания твърдят, че спестяват между шест и девет часа използване на батерията за едно зареждане .

Първо, намалете яркостта на дисплея . Помислете и за използване на режим на заспиване или хибернация, тъй като това може да спести много живот на батерията в движение.

За тези, които сърфират по-често, опитайте да използвате браузър, който предлага икономия на енергия , например браузъра Opera . Тъй като този браузър е оборудван с режим за пестене на батерията, за разлика от повечето други браузъри.

6. Настройте Автоматично архивиране

Представете си, ако след шест месеца ще изпитате това, като лаптоп, пълен с документи , файлове с проекти, презентации и всякакви други лични данни. Тогава вашият лаптоп изведнъж се срива и всички файлове са изчезнали завинаги.

Е, това няма да се случи, ако отсега подготвите система за архивиране, докато можете. За щастие Windows 10 има няколко вградени метода за архивиране, които са подобрени още повече, като Възстановяване на системата, Архивиране и възстановяване, Създател на устройство за възстановяване и много други.

Също така на Mac, които имат функции на машината на времето . Linux също разполага с редица добри инструменти и помощни програми за архивиране, които могат лесно да запазят вашите данни.

7. Настройте Cloud Storage и синхронизиране

Облачното съхранение е най-добрият начин да направите данните си достъпни, където и да се намирате, дори може да функционира като полурезервна система . Какво е облачно съхранение? По принцип облачното съхранение е съхранение на файлове чрез синхронизиране на файловете на вашия лаптоп със сървъра.

Ако вашият лаптоп някога е повреден или откраднат, вашите файлове ще останат в безопасност по всяко време в облачно хранилище. Трите най-популярни услуги за съхранение в облак са Dropbox, Google Drive и OneDrive . Всеки от тях има своите предимства и недостатъци, но всички те предлагат много безплатни функции , така че не пречи да опитате всички, които ви харесват най-много.

8. Минимизиране на топлинните щети

Не забравяйте, че лаптопите са по- податливи на топлина от настолните компютри и таблети. Настолното шаси е достатъчно голямо за вентилация и таблетите не трябва да се притесняват от натрупване на прах, докато лаптопите имат лоша циркулация на въздуха и много места, които ако не бъдат отметнати, ще натрупат прах .

Излишната топлина може да доведе до намаляване на производителността на процесора ви , което означава, че производителността на системата се забавя. Излишната топлина може също да съкрати живота на вътрешния твърд диск и да доведе до загуба на батерията от общия капацитет на зареждане.

9. Регулирайте системните настройки

Направете някои настройки на системата за лаптоп, която току-що сте купили. Можете да започнете, като промените системната тема , тапета на работния плот , оформлението на лентата на задачите и т.н., от които може да се нуждаете.

10. Инсталирайте любимите си приложения

След като следвате няколко точки по-горе, сега, когато вашият лаптоп е чист и готов за употреба , е време да инсталирате всички необходими приложения. Използвайте специално приложение за инсталиране, за да можете лесно да инсталирате много приложения, едно от които можете да опитате е приложението Ninite .

Ninite създава персонализирани инсталационни файлове въз основа на десетки популярни приложения, от които можете да избирате. След това ги инсталирайте, като използвате един единствен файл за инсталиране. Не забравяйте да запазите файла за задържане на инсталатора, това е така, че не е нужно винаги да изтегляте инсталатора, ако искате да използвате деинсталирано приложение .

11. Започнете да използвате VPN още сега

Виртуалната частна мрежа (VPN) е приложение за криптиране на връзката ви, защита на вашия лаптоп от подслушване, позволява ви достъп до блокирано съдържание, а с VPN хакерите ще могат да проследят вашите уеб дейности. Но дали използването на VPN винаги е безопасно? Разбира се, че не, особено ако използвате безплатна VPN .

Тъй като безплатните VPN мрежи идват с рискове и обикновено има цена, която потребителите трябва да платят, което е сигурност. Безплатните VPN услуги могат да продават вашите данни за проследяване в мрежата на трети страни, за да финансират техните операции и т.н. Затова бъдете внимателни, ако искате да използвате безплатна VPN.

Това са 11 неща, които трябва да направите след закупуването на нов лаптоп . Какво мислиш? Правили ли сте някое от тези неща на новия си лаптоп? Моля, споделете своя опит след закупуване на нов лаптоп в колоната за коментари по-долу.