10 повече безплатни операционни системи от Windows и Mac OS

Искате ли да инсталирате безплатна операционна система на вашия лаптоп? Вижте следния списък с 10 безплатни операционни системи, чиито възможности не отстъпват на Microsoft или Mac OS.

Когато купувате компютър, той може да бъде оборудван с милион операционни системи като Windows или MacOS .

Операционната система може да изглежда безплатна, но не е така. Така че производителят или производителят очевидно трябва да плати на Microsoft лиценз за инсталиране на техния продукт и ако искаме да го инсталираме сами, трябва да закупим копие от оригинала .

  • Внимавай! 5 Тази папка на Windows, която не трябва да изтривате
  • 9 начина за деактивиране на шпионирането в Windows 10
  • Защо геймърите предпочитат Windows пред Mac или Linux?

Безплатна операционна система с повече възможности от Windows и Mac OS

Какво ще кажете за Mac OS ? Същото е, въпреки че можем да получим актуализацията безплатно , тя е достъпна само за хора, които вече са закупили Mac .

Всъщност, ако искате евтино, има много безплатни операционни системи, освен Linux. Но за съжаление повечето от тях рядко се разпознават . Любопитни ли сте Ето още 10 безплатни операционни системи, за които рядко чуваме .

1. FreeBSD

Ако използвате безплатна операционна система, която не е базирана на Linux, тогава вероятно използвате BSD . FreeBSD е като няколко други базирани на UNIX операционни системи . Други версии, които можем да намерим, включват NetBSD, OpenBSD и PC-BSD .

По същество всички безплатни операционни системи осигуряват същото изживяване като при използване на Linux. Целият софтуер и други ресурси са предоставени и ние можем да избираме според нуждите.

Въпреки че е безплатен, очевидно има части от кода на FreeBSD, вградени в няколко добре познати продукта, например MacOS на Apple, Sony PlayStation 4 и Juniper Router .

2. ReactOS

Повечето безплатни операционни системи винаги се опитват да бъдат алтернативи на Windows. Например, този път това е ReactOS .

В този смисъл операционната система се стреми да бъде като Windows, както на външен вид, така и за да може да стартира изцяло програми на Windows.

Така че тази безплатна операционна система е направена като алтернативен избор, вместо да се налага да купувате операционната система от Microsoft.

Въпреки това, ReactOS е операционна система, която е с отворен код и безплатна, така че винаги, когато можем да я използваме свободно .

Този проект внедри отчасти редица API на Windows и си сътрудничи с проекта Wine, за да може да изпълнява всички програми на Windows.

3. FreeDOS

Ако сте по-възрастен потребител на компютър, може би сте вкусили какво е усещането за използване на операционната система MS-DOS . Е, този път можем да опитаме малко OS с FreeDOS . Операционната система FreeDOS е като да върнете отдавна изоставения MS-DOS.

Пример за разработка на FreeDOS може да се намери в операционната система Barebones, операционната система ни дава средства за стартиране на програми в стар DOS на съвременно компютърно устройство или може да е във виртуална машина.

4. Хайку

По- рано операционната система Haiku беше наречена OpenBeOS , която е проект с операционна система с отворен код за използване на компютри X86 и PowerPC . Сега името BeOS е остаряло и е заменено от Хайку.

5. Illumos

Преди това Oracle имаше операционна система, наречена Solaris . Първоначално проектът беше затворен, но след това започна да се отваря отново през 2008 г. След това Oracle напълно прекрати OpenSolaris през 2010 г. и се върна в Solaris 11 през 2011 г.

Е, присъствието на Illumos е опит да поддържа OpenSolaris жив. Въпреки това, ние не може да просто да изтеглите Illumos и да го използвате. Вместо това можем да вземем дистрибуции като DilOS и Openindiana .

6. Сричка

Syllable е операционна система, базирана на AtheOS , която е отдавна изоставен клон на AmigaOS . Тази операционна система е насочена както към домашни, така и към офис потребители и включва естествен потребителски интерфейс и приложения, включително уеб браузър и имейл приложение.

Поради лекотата си, тази операционна система може да работи на компютри само с 32 MB RAM. Освен това, за целите на инсталацията, тази ОС изисква само празен капацитет на твърдия диск от поне 250 MB .

7. AROS Research Операционна система

Ако Syllable е клон на AmigaOS , силният текст на AROS има малко по-различен подход. AROS всъщност е създаден с намерението да бъде двоично съвместим с AmigaOS на ниво API.

Да, това е подобно на това как работи ReactOS, който е насочен към функции като Windows, и Haiku, който е насочен като BeOS. И така, AROS предлага начин да използвате няколко програми AmigaOS, без да се налага да плащате, плюс AROS е проект с отворен код, който определено е безплатен за използване .

8. MenuetOS

Тази операционна система е разработена за компютри, които са изцяло направени с помощта на асемблерен език . Естествено, ако операционната система MenuetOS поддържа и програмиране на сглобяване, за да работи на ресурс, който е много малък . Да, дори и така, тази операционна система може да поддържа до 32 GB използване на RAM.

9. DexOS

DexOS е операционна система, изградена с помощта на FASM за 32-битови x86 процесори . Използването на DexOS ни информира, че не всички настолни операционни системи са еднакви, например има тази операционна система, която има GUI като игрова конзола, това е уникалното за тази операционна система. Освен това тази операционна система е много лека и изисква само 64 KB RAM.

10. Visopsys

Подобно на DexOS, Visopsys също е разработен въз основа на хоби проект от един разработчик. Въпреки че само един човек я е разработил, тази операционна система все още е призната за първата визуална операционна система. Изглежда, че тази операционна система не стои на върха на други операционни системи, което означава, че използва повече от собствената си кодова база.

И така, ето 10 безплатни операционни системи с повече възможности от Microsoft и Mac OS. има ли операционна система по-горе, която бихте обмислили да използвате? Или имате друг списък с безплатни операционни системи? Хайде, дайте коментара си по-долу.