как да използвам wifi на обществени места и 7 неща, които трябва да знаете

Безопасно ли е да се използват обществени WiFi съоръжения? За това ето как да използвате безопасно обществения WiFi и ето седем неща, които трябва да знаете.

Интернет се превърна в необходимост за потребителите на смартфони, когато и където и да им е необходим. WiFi hotspot връзката е едно от решенията за задоволяване на нарастващите нужди от интернет.

Въпросът е безопасно ли е да се използват обществени WiFi съоръжения? Причината е, че хакерите могат да откраднат лични данни и ние не знаем колко голямо е въздействието на загубата, докато всъщност не я изпитаме сами.

За това ето как да използвате безопасно обществения WiFi и ето седем неща, които трябва да знаете.

Как безопасно да използвам WiFi на обществени места

1. Проверете автентичността на WiFi

Преди да се свържете с WiFi, не забравяйте да проверите автентичността му, например, ако сте в кафене, можете директно да попитате сервитьора. Уверете се, че сте избрали правилната WiFi мрежа и правилно въведете паролата.

Не се доверявайте на WiFi мрежи, които не изискват парола. Кибер престъпниците обикновено създават мрежи като тази, за да крадат лични данни на потребителите.

За да осигурят WiFi мрежова връзка, доставчиците на достъп до WiFi и физическите лица обикновено използват WPA или WPA2 защита . Поне показва, че връзката е криптирана.

ВИЖТЕ СТАТИИ

Въпреки това, дори на мрежи, които изискват пароли, не може да се вярва напълно. Престъпниците също могат лесно да открият паролата, използвана за свързване с WiFi мрежи. След това го използвайте, за да създадете фалшива Wi-Fi мрежа със същото име.

2. Отворете само уебсайтове, базирани на HTTPS

Трябва да сте сигурни, че уеб страницата, която посещавате в публичния WiFi, използва https, който криптира всичко, което изпращате и получавате от сайта.

Ако е възможно, активирайте настройки като тази за всички важни услуги, които имате. За потребителите на браузърите Google Chrome, Firefox и Opera, ApkVenue препоръчва да инсталирате разширението HTTPS Everywhere от Electronic Frontier Foundation (EFF).

3. Избягвайте достъп до чувствителна информация

Когато използвате безплатен обществен WiFi, не го използвайте за достъп до чувствителна информация. Като транзакции онлайн, отваряне на работни файлове, отваряне на имейл, банкови сметки и други важни услуги.

Ако е необходимо, по-добре е да използвате мобилната си връзка за данни. Освен това, никога няма достъп до порнографско съдържание с безплатен обществен WiFi. Освен нарушаване на етиката и нормите, правенето на неприлични неща като това може да навреди на вижданията на хората за вас.

ВИЖТЕ СТАТИИ

4. Изберете Ръчна мрежа

Ако използвате лаптоп, базиран на Windows, всеки път, когато компютърът ви е свързан с нова WiFi мрежа, можете да изберете да се свързвате автоматично, когато е налична WiFi мрежа, или да я изберете ръчно.

Така че не забравяйте да изберете мрежата ръчно, както и на смартфоните. Ако е необходимо, щракнете върху „забрави“, за да сте сигурни, че устройството ви няма да бъде свързано отново.

5. Изключете WiFi

Когато не използвате WiFi, изключете тази функция. Тази стъпка ще защити данните и ще ви помогне да спестите енергия на батерията на устройството. Освен това ще ви предпази от методите за проследяване, използвани от различни организации.

Например, когато сте в търговски център с активни WiFi условия. Разбира се, смартфонът ще търси налични мрежи и в същото време ще предава MAC адреса, притежаван от всеки мобилен телефон.

Точката за достъп WiFi ще записва данни всеки път, когато получи заявка за достъп от смартфон. Въз основа на тази информация търговците често картографират маршрутите на клиентите, за да разберат кои артикули им привличат вниманието.

По същество деактивирате WiFi, когато не се използва за поддържане на поверителност и злоупотреба с информация.

6. Приемете 2FA

Следващата безопасна стъпка за използване на обществен WiFi е да се уверите, че сте използвали двуфакторно удостоверяване (2FA) за всички поддържани услуги, които използвате.

Самата 2FA е функция за защита на онлайн акаунта, при която ще проверяваме самоличността си поне 2 пъти, обикновено това се комбинира с парола и специален код чрез SMS.

С това, въпреки че хакерът успя да получи нашата парола и потребителско име, той все още не може да се използва, тъй като изисква допълнителна парола, изпратена до вашия телефонен номер. О, да, не забравяйте да излезете и от акаунта, който използвате.

7. Използване на VPN

Последната стъпка и не по-малко важно е да помислите за използването на виртуална частна мрежа (VPN). Този метод е много добър за защита на вашите данни, тъй като VPN услугата ще шифрова всички данни, които изпращате.

Като цяло VPN връзката изисква да платите. Можете обаче да потърсите безплатната версия. Опитайте например да използвате Opera VPN, браузърът Opera също има вградена VPN функция. Има още ProXPN, Cyber ​​Ghost, Your Freedom и HotSpot Shield.

Тези доставчици на услуги обикновено предоставят стандартни пакети безплатно, но имат ограничения на скоростта. Междувременно фиксираната ставка с различни атрактивни функции е само около няколко долара на месец.

Освен това VPN също има няколко допълнителни предимства, а именно, че може да осигури достъп до различни източници, които са цензурирани у нас и в чужбина (ако имате нужда от нея).

Освен това трябва да използвате и решение за сигурност, което разбира се е надеждно. Един от тях е Kaspersky Internet Security, който ще ви предупреди, когато сте свързани към незащитена мрежа и ще предотврати изтичане на парола.

Заключение

Може би сега наистина не ви е грижа за потенциалните опасности на WiFi, преди да го изпитате. Дано не, защото е важно да приложите горните стъпки.

Ето как безопасно да използвате WiFi на обществени места безопасно и седем неща, които трябва да знаете. Надявам се, че е полезно! Прочетете също статии за WiFi или други писания от Lukman Azis .