как да разберете, че други хора ви крадат wifi, за да не продължите да мамите!

Често може да се чудим дали някой използва тайно нашия WiFi. Защото понякога скоростта на ** WiFi ** често е бавна

Често може да се чудим дали някой използва тайно нашия WiFi. Защото понякога скоростите на WiFi често са бавни. Това може да се дължи и на бавния доставчик на интернет в Индонезия. Но освен това, възможността някой да използва WiFi без наше разрешение също може да се случи.

В най-лошия случай някой може умишлено да забави мрежата ни или да иска да следи какво правим онлайн или да краде файлове на компютрите ни. Ето защо трябва да проверим сами дали има чужди устройства, свързани към нашия WiFi досега. Как да? Хайде , помислете за следните съвети.

  • 5 начина за хакване на WiFi, които са доказано ефективни към днешна дата
  • 10 начина да получите безплатен WiFi навсякъде и по всяко време, лесно!
  • Как да спрем крадеца на WiFi и да го хванем

Как да разберете, че други крадат вашия WiFi

1. Проверете страницата Администратор на рутера

Един от най-добрите начини да видите какви устройства са свързани към нашата мрежа е чрез администраторската страница на рутера . Можем да започнем, като първо проверим списъка с клиенти на DHCP .

Там трябва да видите всички устройства, свързани към WiFi мрежата. Как да вляза в администраторската страница на рутера ? Можете да видите информацията за администраторския акаунт чрез ръководството, предоставено в полето на рутера. Използвайте този акаунт за достъп до администраторската страница на рутера .

2. Използвайте приложението, за да сканирате за мрежи

Ако не искате да си правите труда да отидете на страницата за администриране на рутера , можете да изтеглите специално приложение за сканиране на мрежи. Има няколко опции за приложение, за да видите какви устройства са свързани към WiFi. Обикновено производителите на рутери имат свои собствени приложения. Като Gege на Netgear , Linkys Connect или AirPort на Apple и т.н.

3. Създайте списък с кой използва WiFi

След като приключим с идентифицирането на всички свързани устройства, следващата стъпка е да изброим кои устройства имат достъп до нашата мрежа. Следва да се анализира дали има нещо подозрително, което се случва в мрежата.

Рутерът трябва да има достъп, за да види списък на свързаните устройства, заедно с информация като име на устройството, MAC адрес и IP адрес. Запишете всички свързани устройства и установете дали някое е подозрително или не.

Ако сте объркани относно идентифицирането на името и типа на вашето устройство, първо можем да изключим всички свързани устройства, след което ще знаем кое устройство е все още живо. Ако все още има останали чужди устройства , тогава трябва да проверим дали устройството се опитва да забави мрежата ни или извършва други опасни дейности.

4. Трудно е да се идентифицират какви устройства са свързани?

Трудно е да не се каже дали има някои страни, които могат да се маскират и да имат достъп до WiFi мрежата без нашето разбиране. Ако обаче не сте сигурни в това, можете да опитате да промените паролата за WiFi мрежата.

По този начин чуждестранните устройства автоматично ще бъдат прекъснати от нашата WiFI мрежа. Затова трябва редовно да проверяваме WiFi мрежите и да сменяме паролите възможно най-скоро, ако нещо е подозрително.

5. Няма чужди устройства, но WiFi връзката все още е бавна!

След като се уверим, че към нашия WiFi няма свързани чужди устройства, но връзката все още е бавна, това означава, че е възникнал друг проблем. Трябва да тестваме скоростта на интернет с помощта на кабел и WiFi. Ако скоростта с помощта на кабел е по-висока, това означава, че има проблем с рутера .

Преди да вземем решение за подмяна на рутера обаче , трябва да осъзнаем, че бавната връзка не се дължи единствено на счупен рутер . Например трябва да преоценим дали оформлението на рутера е идеално.

Можем също така да потвърдим дали използваме двойнолентовата функция на рутера . Някои други опции са, че можем да добавим антена, за да добавим по-добро качество на сигнала. Ако връзката все още е бавна, може да се наложи да се свържем с интернет доставчика, за да видим дали има проблем с мрежата.

Полезна ли беше горната информация? Хайде , споделете вашите отзиви чрез коментарите по-долу.