vpn срещу ssh, кое е най-безопасното?

Въпреки че VPN и SSH са различни, по някакъв начин и двамата имат една и съща функция, а именно да осигурят сигурна връзка в мрежовия трафик.

VPN и SSH тунелирането функционират като "тунели" или специални пътища в мрежовия трафик, за да създадат криптирана връзка. Въпреки че са различни, по някакъв начин и двамата имат една и съща функция, а именно да осигурят сигурна връзка в мрежовия трафик.

Е, преди да решите кое от двете да използвате. Добре е да разберете предварително какво означават тези две услуги и как работят. Хайде, вижте следния преглед на ApkVenue.

 • ЗАПИСИ! Това е най-бързата интернет мрежа със скорост 100 Gbps
 • 10 държави с най-бърз интернет в света през 2016 г.
 • Как да блокирам достъпа до интернет на определени приложения за Android

Разбиране и как работи VPN (виртуална частна мрежа)

Източник на снимка: image: Бъдете шифровани

VPN или виртуалната частна мрежа е връзка, която се свързва с друг мрежов трафик частно чрез публична мрежа. VPN често се използват от компаниите за защита на техните данни, изпратени през интернет мрежата.

Всяка компания трябва да има локална мрежа за свързване на всяка работна единица в нея. Локалната мрежа, която съдържа важни данни, със сигурност е много рискована, ако е пряко свързана с обществена мрежа. Е, тогава какво ще стане, ако служителят иска достъп до фирмените ресурси, но той не е в офиса. Ето защо от компаниите също се изисква да изграждат VPN сървър като частна връзка за достъп до локалната мрежа на компанията чрез интернет. Връзката, която се формира от VPN, гарантира, че мрежовият трафик, който се формира, ще бъде много безопасен.

Плюсове на VPN

 • Лесен за използване дори от обикновени потребители.
 • VPN криптира изпратените файлове, така че е много безопасно.
 • Поддръжка на VPN на мрежовите слоеве TCP и UDP.
 • Може да отваря мрежи, които са блокирани от определени доставчици на интернет услуги.
 • Влезте в интернет като анонимен потребител.

Недостатъкът на VPN

 • Изисква голяма честотна лента.
 • Абонаментните такси и изграждането на сървъри са доста скъпи.

Разбиране и как работи SSH (Secure Shell)

Източник на снимка: image: Hostinger

Secure Shell или накратко SSH е мрежов протокол, използван за обмен на данни по сигурна връзка между две мрежи. Отделно от това, SSH може да се използва и за влизане в по-сигурни мрежи. SSH е създаден, за да замени telnet и черупкови задачи, които се считат за много недостатъци и дупки в сигурността. Подобно на VPN, SSH също ще извършва криптиране и целостта на поверителността на данните.

Предимствата на SSH

 • Не се изисква голяма честотна лента за установяване на SSH връзка.
 • SSH тунелирането може да се използва за безплатен интернет, като се управлява мрежа, принадлежаща на определени доставчици.

Липса на SSH

 • Конфигурирането и настройването на SSH е по-сложно от VPN, от друга страна, правенето на SSH сървър е по-малко трудно от изграждането на VPN сървър.
 • Не поддържа UDP мрежов слой, поддържа само TCP.
 • Поддръжката винаги трябва да бъде рутинна.

Кое е по-добро между VPN и SSH?

Източник на снимка: image: vpnranks

Ако сме загрижени за сигурността на данните за бизнес и корпоративни цели, тогава е по-добре да използваме VPN. С VPN целият входящ мрежов трафик трябва първо да премине през VPN сървъра, което прави локалния мрежов трафик на компанията, който също е свързан с интернет, да изглежда много личен и сигурен.

Ако обаче ни е необходима криптирана връзка, само за да осъществим редовна връзка, независимо дали да сърфираме в интернет или да имаме достъп до обществен wifi, разбира се използването на SSH сървър или VPN мрежа ще бъде също толкова добро за осигуряване на силна защита. Но това, което е сигурно е, че разходите за абонамент за SSH са много по - евтини от VPN.

Това, което трябва да знаете след това, е, че свързването към VPN мрежа със сигурност не изисква никакви затруднения. Дори обикновените потребители няма да имат проблеми. Различно е при свързването към SSH тунелиране, което изисква малко сложен процес и за начинаещите потребители определено ще има затруднения .