6 начина да направите силна и добра парола лесна за запомняне

как да направите силна и добра парола е много важно, за да избегнете хакерски атаки и неща, които не са желателни

Дигиталната ера прави милиарди устройства свързани помежду си, заплахата от информационна сигурност е предизвикателство само по себе си. Паролите също се превърнаха във важна част от онлайн играчите , защото всички акаунти разчитат на пароли. Ето защо е важно да знаете как да направите силни и добри пароли лесни за запомняне.

Докладването от Ubergizmo, как да създадете силна и добра парола е много важно, за да се избегнат хакерски атаки и нежелани неща. Тази статия ще ви помогне да разберете как изглежда силната парола, създавайки силна парола, която е лесна за запомняне, но е трудна за отгатване от други хора (или машини).

  • Ето как да защитите акаунти в интернет от хакерски атаки
  • 7 начина за осигуряване на поверителност на данните от хакерски атаки
  • Как да защитите клавиатурата си от Keylogger, за който не знаете

6 начина за създаване на силна и добра парола

1. Направете дълга парола

Източник на снимки: Снимка: LifeWired.com

Ако случайно не сте в настроение да прочетете цялата статия, ApkVenue иска да разберете две неща.

  • Колкото по-дълга е паролата , толкова по-силна е тя.
  • Избягвайте да използвате пазарни пароли.

Една от най-популярните атаки за кражба на пароли е грубата сила . Това означава, че нападателят ще проведе експеримент, като започне със списък с най-често срещаните пароли, или използва всички възможни комбинации от пароли.

Колкото по-дълга е паролата, толкова повече време ще отнеме на атакуващия да я взломи. Можете да видите пример по-долу.

Дължина на паролата Необходимо време
9agcZ 16 минути
9agcZE 5 часа (18 пъти по-дълго)
9agcZEM 3 дни (14 пъти по-дълго)
9agcZEM7 4 месеца (40 пъти по-дълго)
9agcZEM7H 26 години (78 пъти по-дълго)
9agcZEM7Hq "векове"

Както можете да видите, само добавянето на един знак прави вашата парола много по-трудна за разбиване.

2. Създайте парола, която е лесна за запомняне, но трудна за отгатване

Източник на снимки: Снимка: WeLiveSecurity.com

Как да измислите парола, която е лесна за запомняне, но трудна за отгатване? Можете да използвате специални събития в живота си, за да създавате пароли . Пример:

На 30 октомври 2016 г. се изкачих на древен фар на височина до 70 метра на остров Ленгкуас Белитунг!

Опитайте се да си спомните отново, специални събития от живота си. Разбира се, това е лесно за запомняне, защото ви прави впечатление. За други хора обаче би било много трудно да се досетят. Всъщност за машините е много трудно да отгатнат, като просто изпробват всички възможни комбинации.

При съвременните компютърни технологии биха били необходими „векове“, за да се пробие парола като тази. Не забравяйте да обърнете голямо внимание на използваните главни и малки букви, цифри и символи.

Между другото, никога не използвайте популярни кавички за вашите пароли. Тъй като най-вероятно е добавен към базата данни , като пряк път за разбиване на паролата ви.

3. Не създавайте пароли, които са трудни за запомняне, но лесни за отгатване

Източник на снимки: Снимка: Hullabaloo.com

Често пъти създаваме пароли, които са трудни за запомняне, но са много лесни за отгатване. Примерите са промяна на гласната а на 4, i на 1 или o на 0.

Например паролата става "P4ssw0rd". Ако все още използвате този метод и използвате популярни думи. Трябва незабавно да смените паролата си.

4. Управлението на стотици пароли е лесно, с подходящите инструменти

Източник на снимки: Снимка: WindowsCentral.com

Важно е да използвате различни пароли за всеки от важните акаунти, които имате, като имейл и онлайн банкиране . Повторното използване на пароли е много рисковано. Ако някой знае вашата парола за акаунт, най-вероятно ще има достъп до вашия имейл, адрес и дори пари.

Не е лесно обаче да запомните десетки различни силни пароли. За целта ви е необходим мениджър на пароли като LastPass или 1Password, за да управлявате десетки или дори стотици пароли за вашите акаунти.

Използвайки мениджър на пароли , можете също да генерирате произволни пароли като 9agcZEM7HqLcXX29ldQI, които е малко трудно да се отгатне и запомни. Не е необходимо обаче да помните тази парола, ако използвате мениджър на пароли.

Причината е, че можете да въведете автоматично, като използвате любимия си браузър. Направете живота си много по-добър и същевременно по-безопасен. Въпреки че има и лош шанс, ако услугата е хакната от хакери .

5. Пазете защитените пароли

Източник на снимки: Снимка: Pardot.com

Не оставяйте бележки с пароли за различни сайтове на вашия компютър или бюро. Минувачите ще могат лесно да откраднат тази информация и да я използват за проникване във вашия акаунт.

Ако решите да запазите паролата във файл на вашия компютър, създайте уникално име за файла, така че другите да не знаят какво има в него. Избягвайте да именувате файлове, които отразяват твърде много съдържанието им, например „ моята парола “.

6. Добавете допълнителен слой сигурност

Източник на снимки: Снимка: Mobiweb.com

След като създадете парола, можете да добавите допълнителен слой сигурност, като включите потвърждаването в две стъпки . Проверката в две стъпки изисква да имате достъп до телефона си, както и вашето потребителско име и парола, когато влизате във вашия акаунт за услуга.

Това означава, че ако някой открадне или познае паролата ви, няма да може да влезе във вашия акаунт, защото няма телефона ви. Сега можете да се защитите с нещо, което знаете (парола) и нещо, което притежавате (мобилен телефон).

Ето как да създадете силна и добра парола, но лесна за запомняне и как да я защитите. Така че, не чакайте повече и започнете да го прилагате.

По-добре е да отделите малко време сега, за да защитите паролите си, отколкото да издържате на заплахата от все по-широко разпространени кибер атаки . Късмет.