това е начинът да разберете, че възрастовата граница за началното училище е лесна и проста

За разлика от твърдите дискове, SSD дисковете вече не използват платформи. Поради тази разлика в технологиите изглежда, че можем да разберем продължителността на живота на SSD дисковете. Какво мислиш за това? Елате да видите изцяло!

Обикновено има два вида хранилища, използвани на компютри и лаптопи. Първият е твърдият диск, след това вторият е най-новата технология, а именно SSD. И двете имат предимства и недостатъци като съхранение.

За разлика от твърдите дискове, SSD дисковете вече не използват платформи. Поради тази разлика в технологиите изглежда, че можем да разберем продължителността на живота на SSD дисковете. Какво мислиш за това? Елате да видите изцяло!

  • Каква е разликата между NVMe SSD, SATA SSD и SATA HDD?
  • През 2018 г. цените на SSD спаднаха рязко с 50%! Вярно ли е?
  • Анти-бавна иновация, Intel прави 375GB SSD, които могат да се използват като RAM!

Как да разберете продължителността на живота на SSD е лесно и просто

Източник на снимка: Изображение: Samsung

Стартиран от PCWorld . На твърд диск можете да използвате плочата за съхраняване на данни много пъти. Безплатно, докато по-късно плотът е повреден, което обикновено се нарича лош сектор .

Поради това, разбира се, ще бъде трудно да се предскаже живота на твърдия диск. Може да се основава само на здравословното състояние на твърдия диск, ако не е 100%, тогава е по-добре да започнете да архивирате.

Източник на снимка: Изображение: TechBang

Това не е така при SSD дисковете. Всеки чип с флаш памет има ограничение за броя пъти, в които може да бъде програмиран. Тъй като процесът на операция за четене и запис на SSD, по-късно той ще предизвика изтичане на изолатора . Това води до неизползване на чипа на флаш паметта.

Чиповете с флаш памет на SSD обикновено използват тип, наречен MLC, съкратено от Multi-Level Cell . Тоест клетката в чипа на флаш паметта може да съхранява 2 бита данни. Обикновено този тип чип може да се справи с около 3000 пъти препрограмиране.

Но напоследък производителите преминаха към тип чип, наречен TLC, съкратено от Triple-Level Cell . Същото значение като преди, с изключение на това, че всяка клетка този път може да съхранява повече от 3 бита данни. Това обаче прави живота му много по-кратък. Обикновено този тип чип се справя с около 1000 пъти препрограмиране.

Източник на снимка: Изображение: PCWorld

В основата на това има живот на SSD дисковете. Обикновено се измерва в написани терабайти (TBW) . Но понякога много производители не информират това, така че нашите SSD дискове изведнъж ще умрат, когато преминат този номер.

Например на SSD на Samsung те информират, че техният SSD може да издържи до 300TBW в зависимост от избрания капацитет на SSD. След това чрез използването на софтуера можете да видите колко TBW са използвани.

Източник на снимка: Изображение: PCWorld

Ако е близо до границата на TBW, написана от производителя, това означава, че животът на SSD вече няма да бъде дълъг. Освен вградения помощен софтуер, можете да го проверите и с помощта на помощен софтуер на трети страни като CrystalDiskInfo.

След като видяхме статията по-горе, вече знаем, че продължителността на живота на SSD е различна от твърдия диск. Твърдите дискове могат да се използват, докато плочата е добре, но на SSD дисковете има ограничение за броя пъти, в които може да се използва. Дано това е полезно!

Също така не забравяйте да прочетете статии, свързани със SSD или други интересни статии от Putra Andalas .

Банер: ShutterStock