11 от най-добрите документални филми за всички времена, актуализация 2021

Вижте тези препоръки за най-добрите документални филми за всички времена. Това може да е вашата справка за почитателите на документалния филм!

Има различни видове интересни филмови жанрове, които хората обикновено гледат, един от които е документален филм. Така че, ако наистина харесвате типа документален филм, трябва да разгледате 11-те най-добри препоръки за документален филм за всички времена в тази статия!

Филмите се превърнаха в любима консумация на човешки забавления днес. За да освободите умората, след като сте уморени от работа, една от най-добрите алтернативи е да гледате филм.

В света на филма се появиха различни филмови жанрове. Може би често сте гледали филми в екшъна, ужасите, романтиката и други общи жанрове.

Но гледали ли сте някога филм с документален жанр ? Знаете ли, филмите с този жанр са не по-малко вълнуващи от другите жанрове. Всъщност мнозина ще отворят ума ви и ще докоснат сърцето ви.

Най-добри документални филми, които движат сърцата и умовете

Документалните филми са нехудожествени филми, които „документират“ реалността или реалността, която се случва с човек, общество и околната среда.

Много хора се влюбват в документални филми, защото жанрът е в състояние да отвори очите им за реалностите, които се случват около тях.

Освен това има и много документални филми, които разказват трагични истории, които могат да разплачат един момък като Джейсън Стейтъм.

За да не станете по-любопитни, вижте статията на Джака за 10-те най-добри документални филма, които могат да отворят умовете и да докоснат сърцата.

1. Законът за убийството (2012 г.)

Законът за убийството документира извършителите на клането на заподозрени в PKI в град Медан от 1965 до 1966 г.

Отчита се, че това клане е убило 400 хиляди до 3 милиона жертви, независимо дали са виновни или невинни, мъже или жени, дори възрастни и деца.

Джошуа Опенхаймер , чуждестранен режисьор със своя екип, направи този документален филм, за да отвори очите и умовете ви за зверствата на хората, които убиха заподозрени членове на PKI.

За тези от вас, които искат да гледат исторически филми като филма G30S PKI, наистина трябва да го видите, за да знаете, че историята на нашата любима страна не винаги е красива.

Информация Актът за убийството
Отзиви (Брой рецензенти) 8,2 (31,193)
Продължителност 1 час 57 минути
Жанр Документален филм, Престъпление
Дата на излизане 1 ноември 2012 г.
Директор Джошуа Опенхаймер
Играч Ануар Конго


Сямсул Арифин

2. Кърт Кобейн: Монтаж на Хек (2015)

Кърт Кобейн: Монтажът на Хек разказва друга страна от жизнения път на Кърт Кобейн, музикалната икона на Грандж през 90-те.

Уникалността на този филм се крие в необичайния му ъгъл. Много филми са фокусирани повече върху кариерата и успеха на Кърт Кобейн и Нирвана .

Все пак, това е един от най-добрите документални филми се фокусира повече върху психичното състояние, претърпени от Кърт Кобейн, злоупотреба с наркотици, както и отношенията на любов и омраза между Кърт и съпругата му Къртни Лав .

Информация Кърт Кобейн: Монтаж на Хек
Отзиви (Брой рецензенти) 7,5 (26 134)
Продължителност 2 часа 25 минути
Жанр Документален филм, анимация, биография
Дата на излизане 4 май 2015 г.
Директор Брет Морген
Играч Аарон Бъркхард


Дон Кобейн

3. Jiro Dreams of Sushi (2011)

Jiro Dreams of Sushi разказва за възрастен готвач на суши майстор на име Джиро Оно, който е собственик на ресторант Sukiyabashi в Токио, Япония.

Този ресторант има много висока репутация, че има 3 звезди на Мишлен . Този филм се фокусира върху Джиро Оно, който продължава да усъвършенства уменията си в сервирането на суши, въпреки че е на 85 години.

Джиро също се опитва да даде на децата увереност да продължат легендарния ресторант, който той притежава, за да продължи да процъфтява и в бъдеще, наистина образцово.

Информация Джиро мечтае за суши
Отзиви (Брой рецензенти) 7,9 (30 867)
Продължителност 1 час 21 минути
Жанр Документален филм, анимация, биография
Дата на излизане 15 март 2012 г.
Директор Дейвид Гелб
Играч Джиро Оно


Масухиро Ямамото

4. The Overnighters (2014)

The Overnighters документираха малък град в Северна Дакота, наречен Уилистън, чието население се увеличи драстично поради откриването на петролен източник там.

Новодошлите се надяват да си намерят достойни работни места там, предвид огромния икономически спад в САЩ.

Местните жители обаче мразят и отхвърлят мигрантите, с изключение на Джей Рейнке , пастор, който приема хората да живеят временно в църквата, където той служи.

Отделно от това, The Overnighters е един от най-добрите документални филми за всички времена с история, която наистина докосва сърцата на публиката. Трябва да гледаш!

Информация Овернайтърите
Отзиви (Брой рецензенти) 7,5 (2224)
Продължителност 1 час 42 минути
Жанр Документален филм, драма
Дата на излизане 31 октомври 2014 г.
Директор Джеси Мос
Играч Джей Рейнке


Алън Мезо

5. Тънката синя линия (1988)

Тънката синя линия възстановява историята на Рандал Дейл Адамс, който беше арестуван и осъден на смърт на 26-годишна възраст по обвинение в убийство на полицай през 1976 г.

Рандъл обаче не е извършил убийството. Режисьорът се опита да повдигне тази история и интервюира различни хора, включително Рандъл.

Този филм разкрива много добре дефектна съдебна система. Една година след излизането на документалния филм, присъдата на Рандал беше отложена от съдия.

Информация Тънката синя линия
Отзиви (Брой рецензенти) 8,0 (19,853)
Продължителност 1 час 41 минути
Жанр Документален филм, престъпност, драма
Дата на излизане 25 август 1988 г.
Директор Ерол Морис
Играч Рандал Адамс


Гас Роуз

6. Улавяне на Фридманите (2003)

Режисьорът Андрю Яреки първоначално направи затрогващ документален филм за клоуни за рожден ден.

Въпреки това, когато изследва своя източник Дейвид Фридман , той открива нещо изненадващо.

Братът и бащата на Дейвид Фридман са заподозрени в сексуално насилие над деца. След това филмът се фокусира върху разследвания за семейство Фридманс .

От интервюта с жертви и полиция и допълнено с доказателства от видеокасетите на семейство Фридман, семейство Фридман е признато за виновно и след това съдено за съответната присъда.

Информация Улавяне на Фридманите
Отзиви (Брой рецензенти) 7,8 (22 416)
Продължителност 1 час 47 минути
Жанр Документален филм, биография
Дата на излизане 18 юли 2003 г.
Директор Андрю Яреки
Играч Арнолд Фридман


Дейвид Фридман

7. Gleason (2016)

Стив Глисън е бивш футболист и икона, който е играл за Ню Орлиънс Сейнт в НФЛ на САЩ.

На 34-годишна възраст Глисън страда от ALS или известна като болестта на Лу Гериг , същата болест, която страда от Стивън Хокинг.

Този филм разказва историята на живота на Глисън, който упорито и упорито се изправя срещу болестта си заради жена си и нероденото си дете, с един поглед, подобен на филма "Облаци". Има много житейски уроци, които можем да вземем от този един от най-добрите документални филми.

Информация Глисън
Отзиви (Брой рецензенти) 8,4 (2,184)
Продължителност 1 час 50 минути
Жанр Документален филм
Дата на излизане 29 юли 2016 г.
Директор Clay Tweel
Играч Стив Глисън


Скот Фуджита

8. Скъпи Захари: Писмо до син за баща му (2008)

Мъж на име Андрю Бегби почина след убийството на собствената си приятелка Шърли Джейн Търнър. По това време Шърли беше бременна с детето на Андрю, когато беше съден.

Режисьорът Кърт Куен събира спомени за Андрю, посветени на Захари , нероденото дете на Андрю, за да покаже колко е обичан покойният му баща.

Освен това този филм разказва и за борбата за попечителството на Захари между родителите на Андрю и Шърли, приятелката на Андрю. Красива и трогателна, Уважаемият Захари заслужава да бъде в списъка на най-добрите документални филми за всички времена.

Информация Скъпи Захари: Писмо до син за баща му
Отзиви (Брой рецензенти) 8,6 (29 448)
Продължителност 1 час 35 минути
Жанр Документален филм, биография, престъпление
Дата на излизане Януари 2008 г.
Директор Кърт Куен
Играч Кърт Куен


Дейвид Бегби

9. Как да преживеем чума (2012)

Хората, които са страдали от СПИН през 80-те години, са хора, които са изключени и игнорирани от обществото, дори от правителството.

Също така болниците отказваха да лекуват пациенти със СПИН. Както и да е, хората със СПИН в древността са били напълно изключени и остракизирани, банда.

„Как да оцелеем от чума“ документира борбата на организацията ACT UP (Коалиция за СПИН за освобождаване на власт) за повишаване на осведомеността относно СПИН и за хуманизиране на страдащите от СПИН.

Можете да видите резултатите сега. Страдащите от СПИН могат да получат лечение и да получат специално внимание от всички сфери на живота.

Информация Как да преживеем чума
Отзиви (Брой рецензенти) 7,6 (3 508)
Продължителност 1 час 50 минути
Жанр Документален филм, история, новини
Дата на излизане 8 ноември 2013 г.
Директор Дейвид Франс
Играч Питър Стейли


Ирис Лонг

10. The Times of Harvey Milk (1984)

Харви Милк беше първият политик от Сан Франциско в историята на Калифорния, който публично заяви, че е гей.

Млякото не изкара мандат, докато не приключи, защото животът му беше убит от колегата му Дан Уайт. Независимо от това, неговите борби носят резултатите, които досега се усещаха от американците.

The Times of Harvey Milk разказва историята на борбата на Milk, която е помогнала за издигането на духа на LGBT хората в Америка, въпреки че Milk е починал преди близо 40 години.

Информация Времената на Харви Милк
Отзиви (Брой рецензенти) 8,3 (5 222)
Продължителност 1 час 30 минути
Жанр Документален филм, биография, история
Дата на излизане 20 септември 1985 г. (Финландия)
Директор Роб Епщайн
Играч Харви Фиерщайн


Ан Кроненберг

11. Мис Американа (2020)

„Мис Американа“ е един от най-добрите документални филми на Netflix за обратите в живота на Тейлър Суифт. В този филм можете да видите всички борби на Тейлър в живота му.

Започвайки от усилията му да бъде себе си, без да мисли за мненията на другите, до неистовия случай, в който участват Кание Уест и Ким Кардашиян.

Този документален филм създава криза в живота му след издаването на албума от 1989 г., който продължава, докато той не издава албума Reputation през 2017 г. Феновете на Тейлър Суифт трябва да гледат този документален филм!

Информация Мис Американа
Отзиви (Брой рецензенти) 7,4 (15 381)
Продължителност 1 час 26 минути
Жанр Документален филм, биография
Дата на излизане 31 януари 2020 г. (САЩ)
Директор Лана Уилсън
Играч Тейлър Суифт


Джо Алвин

Това са статиите за 11-те най-добри документални филма, които раздвижват сърцето и ума на версията на Джака. Надяваме се, че горният списък може да бъде препоръка за тези от вас, които търсят най-добрите филми за гледане.

Ще се видим в следващата статия на Jaka!

Прочетете също статии за „ Извън техниката“ или други интересни статии от Prameswara Padmanaba