7 начина да решите, че клавиатурата на лаптопа не работи

Клавиатурата на лаптопа не работи? Спокойно, как да го преодолеете или поправите е много лесно, дори можете да го направите сами у дома!

Клавиатурата на лаптопа не работи ? Спокойно, как да го преодолеете или поправите е много лесно и можете да го направите сами у дома. Всъщност дори не е нужно да харчите много пари за обслужване на лаптоп!

Трябва да се признае, че клавиатурата, която не може да функционира оптимално, със сигурност ще бъде ужасен бич за всеки, който я използва, независимо дали става дума за потребители на лаптопи ASUS, HP или други марки, банда.

Какво трябва да направите след това? Тук Jaka ще се радва да ви запознае с някои трикове как да поправите неработещата клавиатура на лаптопа, като най-мощната и гарантирано работи на 100% .

Как да поправите клавиатурата на лаптопа да не работи

Клавиатурата е хардуерно устройство, което има много важна роля. Тъй като обаче често се използва, клавиатурата е и един от най-уязвимите компоненти на лаптопа за повреда.

Или частично неизправна клавиатура на лаптопа, заключена, натиснала се, докато не работи, защото е била изложена на вода. Тогава как да го поправите?

Клавиатурата на лаптопа не работи? Това е Причината!

Отчитане от няколко източника, ако клавиатурата на лаптопа не функционира частично или дори напълно, това може да се дължи на проблем със софтуера или хардуера .

Това обаче всичко ли е или има някакъв друг фактор? Така че, преди да се съсредоточим върху това как да поправим клавиатура на лаптоп, първо трябва да знаете причината за това важно устройство, което не функционира правилно.

Накратко обобщено, ето причините, поради които клавиатурата на лаптопа не работи:

 1. Хардуерни проблеми : Покрива подложките на клавиатурата, които са разхлабени или нечувствителни.
 2. Изложено на течни разливи : Автоматично клавиатурата определено ще бъде кратка.
 3. Излагане на прах или чужди предмети : Прах или чужди предмети, които се плъзгат между клавиатурата, могат да я направят частично или напълно неизправна.
 4. Софтуерна грешка : Софтуерът на вашия лаптоп или компютър не може да съответства на клавиатурата.

Как да преодолея клавиатурата на лаптопа, която не работи

Е, в този урок ApkVenue ще обсъди решения за това как да поправите клавиатура на лаптоп, която не работи, по-малко отзивчива или дори повредена.

Вместо да бъдем любопитни, нека просто обсъдим как да се справим с клавиатурата на лаптоп, която не работи от най-лесната.

1. Осигурете щети на клавиатурата

По принцип има две неща, които могат да бъдат причина клавиатурата на лаптопа да не работи на Windows 10, 8 или 7, банда. Независимо дали е заради хардуера или заради софтуера .

Определянето на коя част е повредена е много важно, защото определя какъв вид манипулация трябва да се извършва с клавиатурата.

Как да проверите? Опитайте се да влезете в BIOS на вашия лаптоп. Ако можете да влезете и да използвате клавиатурата си, тогава софтуерът най-вероятно е повреден .

2. Почистете клавиатурата от прах (най-лесният начин да поправите клавиатурата на лаптоп)

Ако някои от клавишите на клавиатурата са частично или напълно неизправни, докато други са добре, възможно е клавиатурата на лаптопа да има грешка поради блокиране от натрупания прах .

За да се отървете ефективно от праха от клавиатурата, ето какво можете да направите:

 1. Уверете се, че вашият лаптоп е деактивиран.
 2. Наклонете лаптопа под ъгъл от 75 до 90 градуса.
 3. Докато е наклонен, разклатете лаптопа си, за да премахнете праха.
 4. Почистете долната и горната част на клавиатурата отново с тиксо.
 5. Проверете всички бутони, независимо дали работят или не.

3. Рестартирайте лаптопа

Ако изведнъж клавиатурата на лаптопа изобщо не работи, най-вероятно проблемът е в софтуера / драйвера . Опитайте да рестартирате лаптопа си , може би това е достатъчно, за да го поправите.

Понякога софтуерът за лаптоп изпитва грешки , поради които хардуерът, свързан към лаптопа, не работи както трябва.

Ако не можете да рестартирате от менюто " Старт " , задръжте бутона за захранване за 5 секунди (максимум 15 секунди) и лаптопът ще се рестартира, за да разреши грешката на клавиатурата на лаптопа.

Или можете да прочетете следната статия на ApkVenue, за да разберете колекция от начини за рестартиране на лаптопи от различни марки:

ВИЖТЕ СТАТИИ

4. Възстановете Windows

Ако клавиатурата ви спре да работи след инсталиране на нови приложения или промяна на настройките, опитайте да възстановите Windows , банда.

Възстановяването на системата или самото възстановяване на Windows функционира, за да върне системата в състояние, преди лаптопът да е имал грешка.

Ако се окаже, че причината за клавиатурата на лаптопа е повредена поради софтуерен проблем , това възстановяване на Windows най-вероятно ще реши проблема.

За да възстановите система Windows по този начин, ето стъпките:

 1. Щракнете върху менюто "Старт" и оттам щракнете върху контролния панел .
Източник на снимки: JalanTikus (Първата стъпка в поправянето на клавиатура на лаптоп, която не работи с възстановяване на Windows).
 1. Маркирайте опцията от менюто Система и защита , след което изберете Архивиране на вашия компютър .
 1. На следващата страница щракнете върху Възстановяване на системните настройки или вашия компютър .
 1. След това щракнете върху Отвори възстановяване на системата .

Оттук нататък просто следвайте прост съветник, за да възстановите вашия Windows. Лаптопът ще се рестартира .

Ако това е системен проблем, клавиатурата трябва да бъде възстановена и използваема.

5. Поправете драйвера на клавиатурата

Проблеми с клавиатурата на лаптопа, които не функционират частично или напълно, също могат да възникнат, защото драйверът на клавиатурата ви не е актуален или има злонамерено приложение, което кара клавиатурата да реагира по-малко.

Можете да проверите и потвърдите дали вашият клавиатурен драйвер работи правилно или не от диспечера на устройствата . Ето как:

 1. Намерете и отворете програмата Device Manager .
 1. След това изберете драйвера на клавиатурата и кликнете върху иконата за свиване до него.
 1. Ако установите, че намирате жълта икона на удивителен знак в опцията на менюто на драйвера на клавиатурата, трябва да актуализирате драйвера, като щракнете с десния бутон, след което изберете „Актуализиране на софтуера на драйвера“ .

 2. След това просто трябва да следвате командите, които се появяват на екрана на лаптопа.

О, да, този трик се отнася и за онези от вас, които може да имат проблеми със стрелките на клавиатурата на лаптопа, които не работят или нещо свързано с клавиатурата, банда.

6. Занесете го в оторизиран сервизен център

Ако всички горепосочени методи не работят, най-вероятно това се дължи на хардуерен проблем . Трябва да проверите в официален сервизен център дали вашият лаптоп все още е в гаранция.

Ако няма гаранция, можете да поискате помощ от компютърен техник, на когото имате доверие. Обикновено проблемът е в малък проводник, например прерязан лентов кабел, който може лесно да бъде ремонтиран.

Ако се окаже, че проблемът е по-голям и разходите за ремонт са скъпи. Така че, трябва да помислите внимателно за ремонт или закупуване на ново устройство.

БОНУС: Алтернативни начини за поправяне на клавиатура на лаптоп, която не работи

Източник на снимки: HowToGeek (Алтернативен бонус как да поправите неработещата клавиатура на компютър).

Ако проблемът с неработещата клавиатура на лаптопа продължава да продължава, докато горният метод не работи и не сте имали време до сервизния център , решението е, че можете да използвате външна USB клавиатура за писане.

Има много външни клавиатури с атрактивен дизайн, дори ако това е малко караница.

Освен това, ако сте в аварийна ситуация, можете също да използвате функцията за виртуална клавиатура, налична в операционната система Windows.

Как да активирате виртуална клавиатура за лаптоп, щракнете върху менюто "Старт" > Всички програми > Аксесоари > Лесен достъп > Екранна клавиатура .

Или ако използвате Windows 10, всичко, което трябва да направите, е да въведете ключовата дума Екранна клавиатура в полето за търсене на Windows, банда.

Как да се грижим за клавиатурата на лаптопа, за да не се повреди бързо

След като прочетете отзивите по-горе, определено не искате клавиатурата на лаптопа ви да се счупи бързо и да не работи, нали? Затова трябва да знаете съветите и триковете, за да се грижите добре за клавиатурата.

По-долу е кратко резюме на това как да се грижите за клавиатурата на лаптопа, за да не се повреди бързо:

 1. Използвайте капака на клавиатурата : Използвайте специален слой силикон, за да предпазите клавиатурата от прах и чужди предмети.
 2. Не натискайте клавишите на клавиатурата твърде трудно : Клавиатурите на лаптопите са твърде крехки, просто имайте предвид, че искате да пишете, не бъдете прекалено твърди .
 3. Използвайте външна клавиатура : Ако смятате, че пишете твърде бързо, по-добре е да използвате външна клавиатура.
 4. Не поставяйте тежки предмети на клавиатурата : Това може да предизвика подложките на клавиатурата на лаптопа да станат по-разхлабени и по-малко чувствителни.
 5. Пазете от течности : Ако влезе в контакт с течност, клавиатурата на вашия лаптоп автоматично ще се скъси и може да навреди на самия хардуер на вашия лаптоп.
 6. Рутинно почистване на клавиатурата : Редовно почиствайте клавиатурата на лаптопа от прах и чужди предмети.

О, да, можете също да използвате безжичната ключова дума на достъпни цени, знаете ли! Ако се интересувате от покупка, моля, прочетете статията на ApkVenue, озаглавена Евтини и най-добри препоръки за безжична клавиатура .

ВИЖТЕ СТАТИИ

Това са някои от начините да поправите клавиатура на лаптоп, която не работи, по-малко отзивчива или повредена, за да можете лесно да се упражнявате.

Често се появяват грешки в електронните устройства. Ето защо е важно за вас да знаете как правилно да ремонтирате клавиатурата на лаптопа.

Надявам се, че може да помогне на проблема ви или имате допълнителни съвети? Споделете в графата за коментари.