Това е разликата между 32-битовия и 64-битовия прозорец, която определено не знаете

Засега има две различни базови системи, а именно 32 бита и 64 бита. Понякога потребителите не обръщат внимание на използваната база на Windows, независимо дали е 32-битова или 64-битова. Въпреки че за употреба има разлики между двете и разлики в te

Windows е най-популярната операционна система в Индонезия. Потребителите му не се броят повече, защото повечето лаптопи или компютри използват тази операционна система. Има много типове и типове Windows, които се използват в Индонезия и освен това има и различни базови системи сред тези Windows.

Засега има две различни базови системи, а именно 32 бита и 64 бита . Понякога потребителите не обръщат внимание на използваната база на Windows, независимо дали е 32-битова или 64-битова. Въпреки че за употреба има разлики между двете и тези разлики ще окажат влияние върху производителността. Всъщност какви са разликите и предимствата и недостатъците на 32-битовия и 64-битовия Windows? Следва преглед.

 • Лесни начини за деинсталиране на софтуера на Windows без никакво време
 • 3 важни причини, поради които трябва да изтеглите Windows 10
 • Как да избегнем загубата на важен софтуер в последната актуализация на Windows 10

Разлика Windows 32 бита и 64 бита

1. Количеството RAM, което може да се използва

Основната разлика, с която повечето потребители са запознати, е максималното количество RAM, което може да се използва. Всяка базова система има различни ограничения. За Windows-базирана 32-битова има ограничено количество RAM, което е по - малко от 64 бита. 32-битовият Windows има максимално ограничение за използване на RAM само по-малко от 4 GB (около 3,2 GB) и ще работи по-оптимално, когато използва 1 или 2 GB RAM. Докато 64-битовият Windows може да чете до повече от 4 GB RAM . Ако 32-битовият Windows е сдвоен с 4 GB RAM, той ще чете само до 3 GB. Това се дължи на разликите в архитектурите на процесора между 32 бита и 64 бита.

2. 32 битова и 64 битова производителност

Разликата между 32 и 64 битова системна база на Windows всъщност се определя от възможностите на процесора. Разбира се, в сравнение, 64-битовата процесорна технология е по-нова от 32-битовата. 32-битовият Windows с 32-битов процесор също има способността да бъде под 64-битов. Така че комбинацията от Windows и този процесор е подходяща само за леки работи и отваряне на приложения, които не са твърде тежки. Докато Windows и 64 битовите процесори са подходящи за извършване на по-тежки задачи като дизайн, редактиране на видео и т.н.

3. Възможност за обработка на данни

Архитектурните разлики в Windows и 32 и 64 битовите процесори със сигурност ще имат голям ефект върху производителността на самия компютър. Числата 32 и 64 всъщност представляват количеството данни, които могат да бъдат обработени за един цикъл. 32 бита означава, че когато правите един процес, заредените данни са 32 бита. Така че еднократната обработка на данни, Windows и 64-битовите процесори са по-бързи и максимални.

4. Софтуерна съвместимост

Друга съществена разлика е съвместимостта на софтуера, който може да се използва. 32-битовата Windows няма да може да изпълнява 64-битов софтуер . Междувременно 64-битовата Windows е по-гъвкава, тъй като може да работи с 32 и 64-битов софтуер .

Плюсове и минуси на Windows 32 и 64 бита

Плюсове на 32-битовия Windows:

 • Може да работи със стария софтуер и приложения на 16 битова основа.
 • По-съвместим със стари драйвери. Подходящ за лаптопи или по-стари компютри.
 • Може да работи оптимално дори само с 2GB RAM

Недостатъци на Windows 32 бита:

 • Съвместими са само няколко нови софтуера
 • Не може да използва повече от 4 GB RAM
 • Не може да се използва за тежък софтуер като After Effects

Предимствата на Windows 64 bit:

 • По-бързо и по-ефективно
 • В състояние да направи производителността на процесора по-оптимална
 • Може да работи с 32-битов софтуер
 • Подходящ за стартиране на най-новия софтуер, който дава приоритет на графиката

Недостатъци на Windows 64 bit:

 • Не е подходящ за стари компютри