разликата между интернет банкирането и мобилното банкиране

Често се считат за едно и също, всъщност интернет банкирането и мобилното банкиране са две различни неща, нали знаете. Хайде, разберете каква е разликата между двете в следващата пълна статия!

Искали ли сте някога да проверите информацията за акаунта си или да направите транзакция, но наистина не си струва да отидете на банкомат?

Заедно със сложните технологични разработки, вече можете да обработвате транзакции или да проверявате салда, без да се налага директно да посещавате най-близкия банкомат, банда.

Това се дължи на наличието на полезни функции като интернет банкиране или мобилно банкиране, които могат да задоволят вашите банкови нужди само с мобилен телефон с Android или iOS.

Но знаете ли каква точно е разликата между интернет банкирането и мобилното банкиране , банда? Хайде, просто разберете отговора в следващата пълна статия.

Разлика между мобилното и интернет банкирането

И двете се управляват с помощта на смартфони и разчитат на интернет връзки, мобилното банкиране и интернет банкирането често се смятат за еднакви от много хора.

Всъщност двете характеристики на банковите услуги са много различни, нали знаете, банда.

Е, за тези от вас, които са любопитни за разликите между двете, ето пълно обяснение на двете характеристики на банковата услуга.

Мобилно банкиране

Освен че се нуждаят от мобилни телефони и интернет, мобилното банкиране изисква и помощта на приложения на трети страни за обработка на транзакции или проверка на информация за акаунти, банди.

За да можете обаче да използвате приложението за мобилно банкиране на смартфон, първо трябва да се регистрирате за m-банкиране, като използвате номера на използваната SIM-карта.

В допълнение към интернет квотата, някои банки начисляват и такси за кредит (за SMS известия) на своите клиенти при извършване на транзакции с помощта на услуги за мобилно банкиране.

Интернет банкиране

Ако в мобилното банкиране първо трябва да изтеглите приложение на трета страна, за да можете да започнете да правите транзакции, това не се отнася за интернет банкирането, знаете ли.

Както подсказва името, интернет банкирането изисква само гладка интернет връзка за извършване на банкови транзакции, без да са необходими приложения на трети страни или кредитни такси, банди.

Освен това, ако услугите за мобилно банкиране могат да бъдат достъпни само чрез мобилни телефони, в интернет банкирането можете да използвате различни видове джаджи като лаптопи, таблети или мобилни телефони, така че да улесни потребителите.

Следващата разлика е, че интернет банкирането изисква символен инструмент, който функционира за удостоверяване на банкови транзакции като преводи, покупки и плащания.

Плюсове и минуси на мобилното банкиране

Зад някои от функциите, предлагани от мобилното банкиране, разбира се, има предимства и недостатъци, които ще намерите от услугата, банди.

Следват предимствата и недостатъците на характеристиките на услугата за мобилно банкиране.

Предимствата на мобилното банкиране

Предлагат се няколко предимства, когато извършвате банкови транзакции с помощта на мобилно банкиране.

Някои от тези предимства като ApkVenue ще обяснят по-долу.

1. По-практичен

Първото предимство, което можете да почувствате, когато използвате мобилно банкиране, е практичността, която предлага, банда.

Виждате ли, за да извършвате транзакции, трябва само да отворите приложението за мобилно банкиране на мобилния си телефон и всички функции са напълно достъпни в него.

2. Няма нужда да купувате токени

Ако при интернет банкирането трябва да закупите допълнителни инструменти под формата на символи за удостоверяване, то при мобилното банкиране това не е необходимо, банда.

Необходим ви е само ПИН, за да влезете в приложението и можете незабавно да извършвате банкови транзакции.

Недостатъци на мобилното банкиране

Не само предимствата, предлагани от функциите на услугата за мобилно банкиране, но има и някои недостатъци, които ApkVenue ще разгледа по-долу.

1. Някои банки таксуват кредитни такси

За разлика от интернет банкирането, което изисква само интернет връзка, при мобилното банкиране все още има някои банки, които налагат такси за кредит за SMS известия на своите клиенти.

Това разбира се ще попречи на процеса на транзакциите ви, особено ако бързате, банда.

2. Уязвим за вирусни и хакерски атаки

Един от недостатъците на услугите за мобилно банкиране, които са и най-рисковите за своите потребители, е, че те са уязвими към хакерски атаки и вируси, банди.

Има риск мобилният ви телефон да зарази вирус и е много възможно хакерите да откраднат банковата ви информация чрез приложението за мобилно банкиране.

Следователно, трябва да останете внимателни и бдителни, банда. Ако е възможно, не използвайте обществени WiFi мрежи, докато осъществявате достъп до мобилно банкиране.

Плюсове и минуси на интернет банкирането

Подобно на мобилното банкиране, интернет банкирането също има няколко предимства и недостатъци за своите потребители.

Вижте цялата история!

Предимствата на Интернет банкирането

Ето някои от предимствата на услугите за интернет банкиране, на които можете да се насладите, банда.

1. Може да бъде достъпен по всяко време и навсякъде

Едно от най-изявените предимства на интернет банкирането е лекотата, с която потребителите имат достъп до интернет банкирането от различни видове джаджи по всяко време и навсякъде.

Но, разбира се, трябва да имате интернет мрежа, която да е свързана, за да можете да обработвате транзакции, банда.

2. Без кредитна такса

Тъй като всичко се прави, като се разчита на интернет връзка, използването на тази услуга за интернет банкиране няма да включва такси за кредит, за разлика от SMS банкирането или мобилното банкиране.

Така че, въпреки че нямате кредит, стига да сте свързани с интернет мрежата, пак можете да извършвате банкови транзакции в интернет банкирането.

3. Пластова система за защита

Следващото предимство на интернет банкирането е неговата многослойна система за защита, банди.

Това се дължи на използването на жетони като инструмент за удостоверяване, когато искате да извършвате преводи, плащания, покупки и други банкови транзакции с помощта на интернет банкиране.

Недостатъци на Интернет банкирането

Освен предимствата, ето и някои недостатъци на интернет банкирането.

1. Уязвим за кражба на данни

Въпреки че има слоеста система за защита, интернет банкирането също има уязвимост срещу кражба на данни от хакери и банди.

Кражбата на данни в интернет банкирането обикновено се извършва чрез фишинг техники , които обикновените хора трудно разпознават.

Характеристики на услугата за мобилно банкиране

Някои от функциите, които обикновено се предлагат от редица услуги за мобилно банкиране, са следните:

1. Прехвърляне на средства

Прехвърлянето на средства в услугата за мобилно банкиране ви позволява да прехвърляте между сметки и между банки, банди.

За междубанкови транзакции обаче ще ви бъде начислена административна такса в различна сума.

2. Плащане

Чрез мобилното банкиране можете също да извършвате плащания като сметки за вода, ток, кабелна телевизия, кредитни карти и други.

Това ви улеснява много, че вече няма нужда да посещавате съответния клон, за да извършвате месечни плащания.

3. Проверка на баланси и движения

За тези от вас, които обичат да се интересуват от салдото в спестовна сметка, с помощта на мобилно банкиране това може лесно да се направи, знаете ли.

Освен това можете също да проверявате салда и мутации за различни сметки като спестявания, депозити, кредитни карти и други.

С тази функция можете да разберете подробностите за парите, които влизат и излизат от вашата сметка.

4. Проверете най-новите обменни курсове и лихвени проценти

Друга функция, която също се предлага от услугата за мобилно банкиране, е, че ви позволява да проверявате валутните курсове и най-новата информация за лихвените проценти.

Характеристики на услугата Интернет банкиране

Някои от функциите, които обикновено се предлагат от редица услуги за интернет банкиране, са следните:

1. Прехвърляне на средства

Чрез услугите за интернет банкиране можете да прехвърляте средства между сметки, между местни банки и списък с планирани преводи.

2. Плащане

За функции на платежни услуги можете да плащате различни сметки като домашен интернет, кабелна телевизия, кредитни карти, вноски, вода и други.

3. Информация за баланса

Интернет банкирането също има функция, която ви позволява да проверявате информация за салдото по сметки като спестявания, GIRO или срочни депозити, както и да проверявате мутации на сметки и транзакции с кредитни карти.

4. Покупка

Не само плащания, можете да закупите и няколко цифрови продукта като импулси или акции, банди.

Е, това е разликата между мобилното банкиране и интернет банкирането, банда. Така че, не предполагайте, че двете функции на услугата отново са еднакви, а!

Дано информацията от ApkVenue този път бъде полезна, банда!

Прочетете и други интересни статии за Fintech от Shelda Audita .